www.hullygully.nl

 

31 December 2012

Mystery

Paradox presenteert sinds afgelopen zomer kijktent 'Mystery'. Deze attractie is gebouwd in de veertiger jaren van de vorige eeuw. Paradox maakt ook bekend dat ze op de Tilburgse Kermis van 2013 te vinden zullen zijn met 'de Moulin Rouge Show'. Kijkwerk komt weer terug op de Tilburgse kermis.

Bron : Paradox - Cabaret Of Curiosities

30 December 2012

Nieuwe eigenaar rupsbaan

Na jaren op de Belgische kermissen gereist te hebben als 'Snow Shuttle' is deze rups verkocht aan Visser-Brunselaar. De rups reist tegenwoordig onder de firma Strijker Nostalgie.

29 December 2012

Circus Renz stopt met wilde dieren

HAARLEM - Wie volgend jaar naar Circus Renz gaat, zal geen wilde dieren meer zien optreden in de tent.

De directie van het Nederlandse circus heeft vrijdag besloten geen wilde dieren meer te gebruiken in de voorstellingen. Ze heeft dit gedaan naar aanleiding van het regeerakkoord van het kabinet-Rutte, dat een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen heeft aangekondigd. ''Met de presentatie van het regeerakkoord is geluisterd naar de niet-onderbouwde en agressieve schreeuw van tegenstanders, terwijl de stille werkers die alle aandacht bij hun dieren hebben, onbesproken blijven'', liet de circusdirectie weten.

Debat - In een op de website gepubliceerde citaat uit de verklaring zegt de directie een 'moeilijke, maar resolute keuze' te hebben gemaakt om geen wilde dieren te gebruiken zolang het kabinetsinitiatief nog niet in wetgeving is omgezet. "Uiteraard gaan we ons actief inzetten om als toonaangevend circus betrokken te worden bij het debat rond een verbod", aldus de directie. "Omdat we oprecht kunnen zeggen dat dierenwelzijn bij Circus Herman Renz op de allereerste plaats staat én omdat we een voorstander blijven van strenge en controleerbare regels."

Imagoschade - Het Nationaal Circus Herman Renz zegt imagoschade te hebben opgelopen door ''het geschreeuw'' van de tegenstanders en het voornemen van het kabinet. ''Er is een beeld gecreeerd van een wereld waarin orde op zaken gesteld moet worden en waarin dierenleed en mishandeling de boventoon voeren'', aldus de directie. De tijgers en de leeuwen doen nog tot en met 6 januari hun kunstjes in de piste.

Dompteur - De roofdieren zijn overigens geen eigendom van het circus. Ze behoren toe aan dompteur Tom Dieck junior die onder contract staat bij Herman Renz. ''Hij gaat volgend jaar aan de slag bij circussen in Frankrijk en Duitsland waar wel duidelijke regelgeving bestaat omtrent wilde dieren in circussen'', lichtte een woordvoerder toe. De enige dieren die het circus nog wel kan gebruiken in de piste zijn paarden. Zeeleeuwen of papegaaien bijvoorbeeld zijn ook wilde dieren en binnen afzienbare tijd niet meer toegestaan.

Bron : www.nu.nl

28 December 2012

Menzen in reuzenrad Gent vergeten

GENT - Op de kerstmarkt op het Gentse Sint-Pietersplein hebben donderdagavond zeven mensen een tijdlang vastgezeten bovenaan een reuzenrad.

Zij hebben uiteindelijk zelf de hulpdiensten gebeld, aldus de lokale politie. De verantwoordelijken van het reuzenrad hadden het stilgelegd omdat ze dachten dat er niemand meer in het rad zat.

De Gentse politie en brandweer rukten aan het begin van de avond uit na een oproep van de onfortuinlijke radbezoekers. De zeven personen zaten nog in het rad, dat naar gewoonte bovenaan stopt om de bezoekers van het uitzicht te laten genieten. Wissel

Volgens de hulpdiensten waren de uitbaters van het reuzenrad de bezoekers vergeten, mogelijk na een wissel van de bedieners van het rad. De brandweer hoefde niet in te grijpen, want personeel van het rad zette de attractie onmiddellijk opnieuw in beweging.

De bezoekers konden daarna gewoon uitstappen.

Bron : www.nu.nl

27 December 2012

Winterland Schiedam verlengd

Winterland Schiedam is verlengd tot 13 januari 2013.

Bron : Winterland Schiedam

26 December 2012

Kerstcircus Renz International neergestreken in Den bosch

DEN BOSCH - Paarden, honden, een illusionist, een hoelahoepmeisje en een olifant. Het zijn slechts een paar ingredienten voor het circus. In Den Bosch op het parkeerterrein Sportium staat sinds kort Circus Renz Internationaal. Een ideale avond om eerste kerstavond door te brengen. Het is voor de eerste keer dat het circus Renz Internationaal in Den Bosch staat. Het zijn niet alleen de paarden die de show stelen in de circustent. Er is een acrobaat, een hoelahoepmeisje, een verdwaalde clown en een olifant. In de tent op het parkeerterrein is er ruimte voor 750 bezoekers, maar vanavond zijn er veel lege stoelen. En dat is jammer. Toch maakt het de sfeer er niet minder om.

Martijn Hendrikx, woordvoerder van het circus verwacht dat het nog wel drukker gaat worden: "Het is vanavond ook niet echt lekker weer om nog de weg op te gaan. We hopen natuurlijk dat er de komende dagen meer publiek komt om hier de echte kerstsfeer te komen proeven. Als je eenmaal hier in de warme tent zit en je maakt de show mee, is het volop genieten van allerlei leuke en mooie optredens en proef je de echte circussfeer." Tot en met 6 januari is het circus te bezoeken

Bron : Omroep Brabant

25 December 2012

Middeleeuwse markt in Spanje

In Alicante in Spanje stuitte de familie van Morkhoven op een minirad en minimolen op een Middeleeuwse markt. De minirad werkte op handbediening en de minimolen op voetbediening. De tijdklok was een zandloper.

Foto's Familie van Morkhoven

24 December 2012

Kaatsheuvel Pleinfestival 2013

Op zoek naar een goed voornemen voor 2013? Meld je aan als vrijwilliger of sponsor van Stichting Pleinfestival Kaatsheuvel! We kunnen alle hulp gebruiken om ook van de 30e editie van het festival op 23, 24, 25 en 26 mei 2013 een groot succes te maken.

Bron : Plein Festival Kaatsheuvel.

23 December 2012

Kermis Valkenswaard 19 t/m 24 juli 2013

Verwacht worden : Crash Test, Tornado, Indiana Jones, Starwars, Booster, Autoscooter, Rock-It, Miami Trip, Polyp, Breakdance, Superstar, Rupsbaan, Glazen Doolhof, Minicars, Buggy, Familieachtbaan, Babyflug, Draaimolen, Schietsalon, Bussensport, Voetbalspel, 2 x Lucky Cranes, 2 x Big One, Ballenfontein, Enveloppenspel, skeeball, robin hood, lucky duck, lijntrekspel, pusher, dunk-tank, flippa winna , kop van jut, kamelenrace, gebakkraam, ijs, churros, 2 x vis, nougat-suikerwerken, pinda, Suikerspin, Snacks, Poffertjes, Vietnamese snacks, waterballs en Trampoline.

22 December 2012

Kerstvakantie Gaiazoo

De kerstvakantie is GaiaZOO gehuld in een gezellige kerstsfeer. Tijdens de donkere dagen is de dierentuin met duizenden lampjes en tientallen houten kerstbomen versierd. Sfeervolle kerstliederen maken de ambiance compleet. Dit lichtspektakel is medemogelijk gemaakt door Heuts Mobiliteit en Vrijetijd.

Bron : Gaiazoo

21 December 2012

Gunningen Valkenswaard carnavalskermis

Gunningen Carnavalskermis Valkenswaard 2013 : Autoscooter, Discotrain, Fire Department, Samba Balloon, Draaimolen, Suikerspin, Nougatverkoop, Gebakkraam, Vis en Snacks.

Bron : Gemeente Valkenswaard

20 December 2012

Kerstplaza Groningen in Martiniplaza

Kerstplaza Groningen, al 29 jaar de grootste overdekte winterkermis van Nederland, komt weer naar MartiniPlaza.

Als vanouds staat Martiniplaza dan weer vol met attracties en is tien dagen lang een enorme pretfabriek.

Attracties gratis - Op de kerstkermis betaal je anders dan op een gewone kermis. Er is een entreeprijs; de toegangskaart geeft recht o een gratis bezoek aan alle attracties en shows. Wie vaker wil, kan heel goedkoop een herhalingskaart aanschaffen, waarmee je nogmaals van alle attracties gebruik kan maken.

Naast de gratis attracties is er nog een grote verscheidenheid aan kermiskramen waar je tegen betaling leuke prijzen kunt winnen.

Organisatie - De organisatie is sinds 2005 in handen van Fair & Fun Events.

Bron : Kerstplaza Groningen

19 December 2012

Happy Holidays

De post maakt deze weken weer volop overuren. Tegenwoordig hebben ze wel veel concurentie van digitale groeten. Deze digitale kaart belande vandaag op de redactie van de website en is afkomstig van Interpark

18 December 2012

www.oliebollenkaart.nl

Over een week is het kerstmis en daarna oud en nieuw. In het hele land kom je nu gebakkramen tegen waar je lekkere oliebollen en krentenbollen kunt kopen. Veel (niet alle) kramen vind je terug op de website www.oliebollenkaart.nl.

17 December 2012

The Voice of Holalnd in Preston Palace

Beleef de primeur! Leona, Floortje en Sandra van The Voice of Holland treden op bij Preston Palace op zaterdag 29 december. Uiteraard all-inclusive!

Bron : Preston Palace

16 December 2012

Toverlicht Festival

Vanaf deze kerst presenteert Attractiepark Toverland een nieuw festival: het Toverlicht Festival. Het is de bedoeling dit festival de komende jaren steeds verder uit te bouwen.

Bron : Attractiepark Toverland

15 December 2012

Jumbo Winterland Oss op De Heuvel

Dankzij het grote enthousiasme van centrumondernemers, horeca en vele sponsors uit het regionale bedrijfsleven kan van 20 december 2012 tot en met 6 januari 2013 weer geschaatst worden in Oss. Dit keer in het hart van de stad: op De Heuvel.

Bron : Winterland Oss

14 December 2012

Uitstraling

Bron : De Tilburgse Koerier.

13 December 2012

KLAAR MET DE TILBURGSE KERMIS - INTERVIEW Radio Magnifique

Radio Magnifique heeft een interview gehouden met Frans van Morkhoven over het gegeven dat hij geen plaats heeft gekregen voor zijn attractie Kermiskoeken in Tilburg. In tegenstelling tot een Duitse exploitant. Het interview is te beluisteren op : deze pagina

Bron : Frans en Karin van Morkhoven

12 December 2012

KLAAR MET DE TILBURGSE KERMIS

Na 7 jaar is er nu een einde gekomen aan onze deelname aan de Tilburgse Kermis. Als rasechte Tilburgers hebben wij met hart en ziel geprobeerd de oude traditie van de Tilburgse Kermis-Koeken weer nieuw leven in te blazen. Dat is nu een halt toegeroepen, onze plaats is vergeven aan een Duitse firma die dit jaar nu met 3 verkoopzaken in Tilburg staat.

In de winter van 2005, zaten we in enkele boeken van Lauran Wijffels te bladeren, (De kermis achterna en Veel vermaak en weinig wol) waarin een artikel was gewijd aan de aloude traditie van de Tilburgse Kermis-Koeken. We vonden het wel een leuk idee om als Tilburgse exploitanten deze tradtie terug te brengen en hebben een afspraak gemaakt met het kermisteam om dit voor te leggen.

Zij reageerden direct enthousiast en stelden voor dat we hiermee in zouden schrijven en dat hiervoor dan een nieuwe speciale categorie werd aangemaakt in het maximumstelsel.

Vanaf 2006 tot en met 2012 hebben wij met enthousiasme geprobeerd de kermiskoek weer onder de aandacht te brengen. We beschouwden het meer als een betaalde hobby, want we konden er absoluut niet van leven, maar vonden dat wij als Tilburgers niet konden ontbreken met de Tilburgse Kermiskoek.

De eerste twee jaar hebben we een houten chalet gehuurd, van waaruit we de verkoop deden, omdat we vonden dat de uitstraling hiervan niet genoeg niveau had hebben we speciaal geinvesteerd in de bouw van een nieuwe verkoopwagen geheel in Art Deco stijl, die in de jaren 60 ook op veel fronten van diverse kermiszaken prijkte. Ook hier gevoel voor traditie dus, net zoals met de koeken en dat alles alleen voor de Tilburgse Kermis! Omdat we nu ook meer ruimte hadden, zijn we dat jaar ook koeken gaan maken met tekst op bestelling! De klant kon vanaf toen zelf bepalen welke tekst in suiker moest worden opgespoten. Deze aanpassing was direct een groot succes en we kregen langzaam aan vaste klanten die elk jaar terug kwamen. De koeken gingen de hele wereld over met groeten aan geliefden, zoals naar militairen in Afghanistan of naar familie in Australie of Amerika. We schreven koeken in alle talen, zelfs in het Chinees en Russisch!

Ondertussen hadden we aan belangstelling van de media niet te klagen, alle Tilburgse kranten zoals Koerier, Stadsnieuws en Brabants Dagblad, maar ook Omroep Brabant ( radio & TV), Radio 8FM, Kermis FM en Tilburg Dichtbij besteedden elk jaar aandacht aan de tradite van de Tilburgse Kermis-Koeken! Verder is er een artikel aan gewijd in deel 9 van de encyclopedie:De Kleine Geschiedenis vanTilburg zo ook in het boekje Tilburg met hart en ziel. Dus ook gratis P.R. voor de Tilburgse Kermis!

Tilburg is de enige kermis waar wij deze koeken verkopen en U zult begrijpen dat wij er trots op zijn, dat we in een relatief korte periode de Tilburgse Kermiskoek weer op de kaart hebben gezet.

U zult dan ook onze diepe teleurstelling begrijpen, toen wij vernamen dat er komend jaar geen plaats meer voor ons is. Wij als keurige nette en voorbeeldige Tilburgse exploitanten die nooit een onvertogen woord hebben gesproken, zijn na al die jaren gewoon bij het grof vuil gezet als een nummer, dit zonder enige uitleg of overleg, hetgeen zeer wel mogelijk is bij een gesloten inschrijving!!

Het gaat hier volgens ons en ook de heer Boots van de kermisvakbond N.K.B. dan ook niet om de hoogte van het pachtbedrag, maar om het gunaspect en blijkbaar hebben wij in die 7 jaar iets helemaal verkeerd gedaan! en kan een Duitse exploitant dat beter! Deze staat nu met 3 zaken in Tilburg. Wij vinden dat 2 al ruim voldoende was geweest, zodat wij ons geliefde plekje gewoon hadden in kunnen nemen. Het gaat tenslotte niet om een grote Duitse publiekstrekker of worden de inschrijvingen tevens vervroegd om een Duitse koekenbakker binnen te kunnen halen??

Ondernemen is risco nemen, maar in dit geval had Tilburg haar eigen tradite toch wel beter kunnen beschermen!

Wij zijn letterlijk en figuurlijk klaar met de Tilburgse Kermis! Da ge bedankt ze de witte!!

Frans en Karin van Morkhoven

11 December 2012

Roda JC Fandag in Toverland

het begin van het voetbalseizoen is Toverland hoofdsponsor geworden van Roda JC. Aanstaande zondag (16 december) vindt dan ook de Roda JC-Fandag plaats!

Tijdens deze Roda JC-Fandag is de gehele selectie aanwezig. Ga met de spelers in de achtbaan, scoor alle handtekeningen, kom naar de kidspersconferentie, maak kans op mooie prijzen en dans mee op de muziek van Wir Sind Spitze!

Bron : Attractiepark Toverland

10 December 2012

Winterland Schiedam

Ook in Schiedam is een Winterland te bevinden. Naast een ijsbaan is er een Lucky Cranes te vinden.

9 December 2012

London Winterland 2012/2013

In Londen is het grote Winter Wonderland weer aan de gang. Een winterevenement met spectaculaire kermisattracties en winterentertainment als een schaatsbaan.

8 December 2012

Gunningen Tilburg 2013

Gisteren heeft Tilburg de gunningenlijst van de Tilburgse kermis 2013 bekendgemaakt. De lijst is onder voorbehoud daar er altijd nog wijzigingen kunnen plaatsvinden door allerlei redenen tussen nu en juli 2013. Opvallend zijn de aanwezigheid van Mission Space, Black Hole, Sound Machine en de terugkeer van een Hullygully.

Klik hier voor de lijst (in pdf-formaat)

Bron : Gemeente TIlburg, lijst bewerkt door Martin van Gisbergen.

7 December 2012

Chinese theme park planned for Australia

The Wyong Shire Council in New South Wales, Australia, has given the go-ahead on plans to build a Chinese-themed amusement park.

Bron : Interpark

6 December 2012

Winterkermis Eindhoven

Je hoeft je deze kerstvakantie niet te vervelen bij IJssportcentrum Eindhoven. Van vrijdag 21 december tot en met zondag 6 januari is er veel te beleven op de schaatsbaan met een coole winterkermis! De hele week zijn er spectaculaire activiteiten voor jong en oud. Doe mee aan jeu de ice, human ice bowling en roetsj van een grote ijs-glijbaan. Neem deel aan diverse workshops en clinics waaronder een ijshockeyclinic verzorgd door de ijshockeyschool van de Eindhoven Kemphanen. Ook voor de kunstschaatsliefhebbers zijn er diverse clinics te volgen. Wil je liever hardrijden? Doe dan mee tijdens de Brabantse Vierstedentocht op de 400 meterbaan. Tijdens het evenement is er de hele dag de mogelijkheid om te knutselen in de knutselhoek, maak bijvoorbeeld een pinguin of een mooie kersster. Natuurlijk kan er gedurende het evenement vrij geschaatst en geijshockeyd worden in knusse en winterse sferen. Kijk op de website van IJssportcentrum Eindhoven voor de actuele openingstijden.

Bron : Ijssportcentrum Eindhoven

5 December 2012

Kermis Ossendrecht

OSSENDRECHT - Het Dorpsplatform Ossendrecht (DPO) wil de Ossendrechtse kermis weer nieuw leven in blazen. Volgens Ernest Meijlemans van het DPO is de Ossendrechtse kermis, die elk jaar begin juni op het Cichoreiplein wordt gehouden, aan het doodbloeden. "Er staat alleen maar ouwe meuk en dat trekt geen publiek", vertelde Meijlemans vorige week woensdagavond tijdens de openbare vergadering van het DPO. Meijlemans wil dat de kermis georganiseerd gaat worden door de een kermisorganisatiebureau.

Hij denkt dat daardoor meer exploitanten naar Ossendrecht willen komen met modernere attracties. Momenteel wordt de kermis door de gemeente georganiseerd en volgens Meijlemans moeten de exploitanten veel staangeld betalen aan de gemeente. Hij denkt dat met het uitbesteden het staangeld naar beneden kan waardoor het voor de eigenaren van kermisattracties aantrekkelijker wordt om naar Ossendrecht te komen.

Bron : BN/De Stem bron: BN/De Stem, 2 december 2012

4 December 2012

Reuzenrad bij Outlet Centre Roermond

Er komt een reuzenrad bij het Outlet Centre in Roermond. Het gaat om een attractie van 43 meter hoog. Het reuzenrad krijgt dichte gondels waar acht personen in kunnen. In februari moet de attractie er staan. Een jaar later gaat hij weer weg.

Het reuzenrad is een initiatief van Cartoon Studio Park. Dat is de organisatie achter een nieuw indoor attractiepark. Dat park komt aan de rand van het Outlet Centre en moet in april 2014 open gaan.

De initiatiefnemers willen met het reuzenrad reclame maken voor de komst van het park.

Bron : L1

3 December 2012

Paus krijgt houten paard van kermisbond

ROME - Paus Benedictus XVI heeft van de kermisexploitanten die zaterdag bij hem op audientie zijn geweest onder meer een kermispaard van houtsnijwerk gekregen. Dat zegt Nicole Vermolen uit Den Bosch tegen het Katholieke Nieuwsblad. Ze mocht met kermislieden uit heel Europa op audientie bij de paus om aandacht te vragen voor de relatie tussen de Kerk en de kermis. Nicole Vermolen is raadslid van de VVD in Den Bosch en directeur van kermisbond BOVAK. De audientie van de groep kermisexploitanten stond in het teken van de eeuwenoude band tussen de Kerk en de kermis. Vermolen vindt dat die band verwatert.

Meer kerkdiensten op kermis - "Al in de Middeleeuwen zijn er kerkdiensten gehouden op de kermis maar in de loop der tijden is dat veranderd. We zien gelukkig dat het de laatste twintig tot dertig jaar weer toeneemt", zei Vermolen al voor haar bezoek.

Volgens haar is het belangrijk om de band tussen kermis en de Kerk te versterken omdat dat goed is voor wat zij noemt 'sociale cohesie'. "De diensten, meestal gehouden door onze aalmoezenier maar soms ook door de plaatselijke pastoor, trekken tientallen tot honderden mensen. Bovendien wordt aan mensen uit de gemeenschap gevraagd hun steentje bij te dragen zoals de koren."

Bron : Omroep Brabant

2 December 2012

Brasschaatst winterdorp feestelijk geopend

Op 1 december opent het brasSCHAATST winterdorp voor de derde keer zijn deuren. Ook dit jaar start alles met het bezoek van Sinterklaas aan de ijspiste om 18 uur. Daarna zal niemand minder dan tweevoudig bronzenmedaillewinnaar Kevin Van der Perren de ijspiste inschaatsen met twee wervelende schaatsnummers. OOk de 14 jarige Valerie Palinck, schoolgaand in het Mater Dei Brasschaat brengt enkele schaatsdemo's. Iedereen is van harte welkom in het winterdorp tot en met zondag 6 januari. De laatste schaatsdag gaat opnieuw gepaard met de nieuwjaarsdrink voor alle inwoners van de gemeente.

Na twee succesvolle edities wordt de traditie van het winterdorp aan de Hemelakkers ook dit jaar verder gezet. Het concept van een gezellig dorp met houten chalets waar u iets kan drinken en een hapje kan eten blijft hetzelfde. Centraal blijft uiteraard de ijspiste. Die zal dit jaar nog groter worden, namelijk 700 vierkante meter, waarmee Brasschaat meteen ook de grootste ijspiste van Noord-Antwerpen heeft. De winterfoor zal opnieuw opgesteld staan in de dreef naast het winterdorp.

Nieuw dit jaar is dat er voor de kleinsten een afzonderlijke kinderpiste zal zijn, een afgesloten stuk van de ijsbaan waar de jongste schaatsers in alle veiligheid hun eerste schaatservaring kunnen opdoen.

Op vrijdag- en zaterdagavond kan er opnieuw genoten worden van live muziek onder de noemer brasSCHAATST winterdorp LIVE, met optredens van bands en Djs. Regen kan dit jaar geen reden zijn om weg te blijven, want elke chalet krijgt een ruim overdekt terras.

Het winterdorp is gratis toegankelijk. De inkom van de ijspiste bedraagt 6 euro per persoon. Wie zijn eigen schaatsen meebrengt, betaalt 4 euro. Er is geen beperking in tijd. De schaatsbeertjes die steun bieden aan de jonge schaatsers zullen uiteraard ook weer van de partij zijn en kunnen gehuurd worden voor 2 euro per half uur. Op de momenten dat de ijspiste gesloten is voor het publiek, krijgen scholen, verenigingen of andere groepen de kans om op afspraak te komen schaatsen. Info daarover is te verkrijgen op het nummer tel. 03 828 67 70.

Bron : Gemeente Brasschaat

1 December 2012

Ruziende olifanten wachten nog op verhuizing

Er is nog geen nieuw thuis gevonden voor de nakomelingen van de Aziatische olifant Htoo Khin Aye.

Gezamenlijk bezit Emmen verdient niets aan het vertrek van het olifantengezin. Evenmin hoeft de ontvangende dierentuin er voor te betalen. Landman: ''De geassocieerde dierentuinen beschouwen hun dieren als gezamenlijk bezit met het doel elke populatie zo gezond mogelijk te houden en inteelt te voorkomen. Uitruilen van dieren gaat daarom altijd met gesloten beurzen. Alleen het vervoer van vier zulke giganten is natuurlijk niet voor niks, hoewel het meestal de nieuwe tuin is die betaalt.'' De onmin tussen de olifanten is zo hoog opgelopen dat de verzorgers de groepen uit elkaar houden. Alleen olifantenstier Radza is bij beide groepen welkom. Emmen heeft er voor gekozen om de groep van Mingalar Oo zelf te houden, aangezien dit vrouwtje de eerste in Emmen geboren olifant was.

Bron :

Meer nieuws in Nieuwsarchief