www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

2 Januari 2008

Moeder-aap doet geen afstand van dood baby-aapje

31 december 2007 - KERKRADE - Een moeder-aap houdt in dierentuin Gaiapark in Kerkrade al dagenlang een dood pasgeboren jong aapje vast. De moeder kan geen afstand van haar kind doen, maakte het park maandag bekend.

Op 18 december bracht de kuif mangabey een gezond jong ter wereld. Vijf dagen later stierf deze kleine aap echter in de armen van zijn moeder.

Het bij zich dragen van het dode jong is voor de moeder een soort van rouwproces. De dierverzorgers wachten dan ook tot de moeder zelf afstand neemt van het jong voordat ze deze wegnemen uit het verblijf.

Eerste jong - Het was het eerste jong voor deze kuif mangabey, een uit Congo afkomstige in groepen van tien tot twintig soortgenoten levende aap.

Het meest opvallend aan de kuifmangabey is zijn rechtopstaande kuif en de lange, donkergrijze bakkebaarden langs het gezicht. Kuifmangabeys leven in groepen. Meerdere volwassen mannetjes, vrouwtjes en jongen leven samen.

Meeleven - De andere in de groep levende aapjes leven intens met de diep bedroefde moeder van het dode aapje mee.

Gaiapark had ook goed nieuws te melden. Zo kreeg een van oorsprong uit Afrika komende kudu op 22 december een jong. Het komt zelden voor dat een kudu in gevangenschap een jong krijgt.

Een oeros schonk een dag eerder het leven aan een kalf. En dat is uitzonderlijk vroeg, aldus het Gaiapark. Beide baby's maken het goed. (c) ANP 2007 alle rechten voorbehouden

Bron : www.nu.nl
.

Terug