www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

7 Januari 2008

Kermisexploitant vindt huur van standplaats in Putten veel te hoog door Sanne Voets

PUTTEN/REUVER - Het is tegenwoordig niet makkelijk om als kermisexploitant een beetje winst te maken, weet Theo van der Salm uit Reuver maar al te goed.

Hij staat dit jaar in juli voor de vijfde keer met zijn kermis in Putten. Maar of er nog een zesde keer komt, dat is de vraag.

Van der Salm vroeg de gemeente Putten dit jaar om de huurprijs van de grond aan de Halvinkhuizerweg niet te indexeren. Het bedrag stond op 4.334 euro. De gemeente gaat de huur echter wel indexeren. De huur komt daarmee uit op 4.404 euro. De prijsstijging van 70 euro is naar de mening van de gemeente acceptabel. "Ik heb wel ja gezegd. Dit is beter dan vorig jaar. Toen was de verhoging 160 euro", vertelt Van der Salm. Maar hij snapt de huurprijs sowieso niet, in verhouding met wat hij ervoor krijgt. "Ik zit op een soort parkeerplaats in Putten. Met allemaal bomen. Ik ben niet te zien door het groen. Ik moet heel veel reclame maken om mensen naar de kermis toe te krijgen. En ik mag geen boog plaatsen als entree van de kermis."

Van der Salm staat ook in Dinxperloo. "Daar sta ik bij kerk. Een gereformeerde kerk, maar ik heb goed contact met de dominee. Daar kan ik wel op zondag draaien. In Putten niet, daar lijken ze wat dat betreft 25 jaar achter te lopen."

Gemeentevoorlichter Evelien van Drie geeft aan dat de huurprijs voor 'incidentele verhuur' per keer wordt bekeken. Met kermisexploitanten wordt vaak wel een bepaald bedrag afgesproken. "Maar deze wordt wel per jaar ge´ndexeerd", aldus Van Drie.

In totaal zijn er ongeveer 950 kermisexploitanten in Nederland. De winst die ze maken wordt volgens de kermisbonden veelal ge´nvesteerd in vrachtwagens en attracties. Ook is er veel geld besteed om te voldoen aan eisen van de overheid. Alle aanhangwagens zijn bijvoorbeeld voorzien van een apart kenteken. Het voornemen van het kabinet om de btw voor kermisexploitanten van 6 naar 19 procent te verhogen, is niet doorgegaan. "Dan had ik echt op kunnen doeken", aldus Van der Salm.In het dorp Abcoude wordt jaarlijks in de week waarin de laatste donderdag van de maand augustus valt van dinsdag t/m zaterdag een kermis/feestweek georganiseerd. In het jaar 2008 is dat dus 26 t/m 30 augustus.

Bron : De Stentor
.

Terug