www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

13 Januari 2008

Dodenherdenking, maar ook koopzondag, kermis en jazzfestival

Foto : Godrie Spijkers, Voorjaarskermis Prinsenbeek 2005

door Edine Wijnands - Vrijdag 11 januari 2008 - BREDA - Dodenherdenking lijkt dit jaar in de gemeente Breda eerder een feestdag dan een plechtige gedenkdag. Talloze festiviteiten zijn er gepland. Zaken die overigens vrijwel allemaal voor 20.00 uur zijn afgelopen. Tijdstip van de officiŽle herdenking.

Dodenherdenking, 4 mei, valt op een zondag. Eerste zondag in de maand. Dus koopzondag. Die gaat, zo meldt de gemeente Breda, gewoon op gebruikelijke wijze door. "De winkels sluiten immers om 17.00 uur", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Ruim voor het moment van herdenking."

Wanneer de winkels dichtgaan, is het jazzfestival nog volop bezig. "De laatste dag", zegt organisator Antoine Trommelen. "En nee, we zijn niet van plan om rekening te houden met dodenherdenking. Het festival stopt ruim op tijd. Tussen zeven uur en half acht. Het kan zijn dat de Stichting 4 mei nog wil dat we iets extra's doen. Komt dat verzoek, dan nemen we dat uiteraard in overweging. Maar eigenlijk is het wel goed zo. Misschien zelfs wel mooi. Na het festival terug naar de harde realiteit van de gevolgen van een oorlog."

Het jazzfestival stond enkele jaren geleden wel stil bij dodenherdenking. Toen met gospels van onder meer een zangeres uit New Orleans. "Het paste", zegt Trommelen en zegt ook de Stichting 4 mei dodenherdenking. "Het was net na de ramp in New Orleans. De gevoelige zang sloot aan bij de stemming van dodenherdenking." Herhaling? "Nee, want toen viel 4 mei aan het begin van het festival. Het vloeide heel natuurlijk in elkaar over," zegt Trommelen.

Dit jaar valt ook de Haagse Beemdenloop op zondag 4 mei. "De negentiende editie", zegt voorzitter Frans Jackson. "En voor de derde keer valt het tegelijk met dodenherdenking. We houden er rekening mee. We laten de laatste loop misschien iets eerder starten. Zo zijn we ervan verzekerd dat al het werk voor acht uur gedaan is."

Tot slot is het op 4 mei in Prinsenbeek kermis. En, in tegenstelling tot de andere activiteiten, is die niet om 20.00 uur afgelopen. "Het is aan de exploitanten zelf om uit te maken of ze rekening houden met de twee minuten stilte", aldus de gemeentewoordvoerder. De dorpsraad is stelliger. "Ik vind het erg belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de herdenking van de gevallenen", meldt voorzitter Gť Brogtrop. "We streven na dat de kermis om 20.00 uur stil staat." Het college wil geen extra kosten gaan heffen voor het houden van kermissen. Men wil lokale evenementen juist steunen.

Bron : overgenomen met officiŽle toestemming BN/De Stem
.

Terug