www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

9 Februari 2008

De geschiedenis van de 'Wolkse' kermis op www.kermisvantoen.nl

De kermissen van Waalwijk

Op 9 februari 2008 is de website www.kermisvantoen.nl uitgebreid met een nieuwe kermisgeschiedenis en wel met de kermis van Waalwijk. Na de geschiedenis van de Tilburgse Kermis is nu ook de geschiedenis van de kermis van Waalwijk in beeld gebracht.

Na het succes van de geschiedenis van de Tilburgse kermis op www.kermisvantoen.nl was het snel duidelijk dat veel meer plaatsen zouden volgen. Voor één van de iniatiefnemers van de website, Hennie van Oers, was het al meteen duidelijk dat dit zijn geboorte- en woonplaats Waalwijk moest worden waaraan hij goede herinneringen heeft.

De website over de geschiedenis van de Wolkse kermis start in 1855. De Raad van de gemeente Waalwijk besloot dat jaar de kermis gedeeltelijk af te schaffen. De kermis in Waalwijk ontwikkelde zich sterk aan het einde van de negentiende eeuw en groeide uit tot de grootste en bekendste kermis in de Langstraat. De schoen- en lederindustrie zette Waalwijk wereldwijd op de kaart en bracht de nodige welvaart mee. Arbeiders in de schoen- en lederindustrie waren echte kermisvierders. Dat de kermis levende cultuurhistorie is bewijzen de meer recente beschrijvingen en afbeeldingen die op de site geplaatst zijn. Tijden veranderen en zo ook de kermis van Waalwijk.

De intentie van de website is om na de kermissen van Tilburg én Waalwijk nog meer kermissen op de website te plaatsen.

De makers van www.kermisvantoen.nl zijn Martin van Gisbergen, Hennie van Oers, Marc Schellekens, Godrie Spijkers en Ton Vialle. De website www.kermisvantoen.nl wordt ondersteund door Stichting Kermis-Cultuur.

De makers van de website wensen ieder veel plezier met de ‘Wolkse kermis van toen’.

Team www.kermisvantoen.nl

Terug