www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

1 Maart 2008

Lochem - Koninginnedag en Keidagen samen

LOCHEM - Lochemers hebben over vermaak op woensdag 30 april niet te klagen. Het begin van de Keidagen valt dan samen met Koninginnedag.

Nooit eerder is het volgens voorzitter Eduard Besselink van de Lochemse Evenementen Organisatie (LEO) voorgekomen dat beide evenementen in Lochem elkaar kruisten.

De Keidagen - het Lochemse feest met onder andere muzikale optredens in de tent op de Kleine Markt - hebben traditiegetrouw rond Hemelvaartsdag plaats. Doordat pasen dit jaar vroeger is dan in andere jaren, is ook Hemelvaartsdag dit keer eerder. Daarom zijn Koninginnedag (woensdag 30 april) en de eerste dag van de Keidagen op dezelfde dag.

De samenloop heeft gevolgen voor het Koninginnedag-programma. Aangezien de kermis de Grote Markt vult, moeten de onderdelen voor Koninginnedag uitwijken. De LEO verhuist met haar activiteiten naar het gebied Zuiderwal-Blauwe Torenstraat-Walsteeg-Walderstraat.

De traditionele kinderspelen op Koninginnedag waarbij kinderen met een kaart een grote reeks van spelletjes afwerken, vervallen dit keer. Volgens Besselink is er de ruimte niet voor in het centrumgebied van Lochem. "We willen de Keidagen-activiteiten en het programma voor Koninginnedag zo dicht mogelijk bij elkaar houden. Dat bevordert de gezelligheid."

Eenmalig en nieuw op Koninginnedag is een disco, in de tent voor de Keidagen. Vanaf 11 uur kan de jeugd zich daar uitleven. De jongens en meisjes kunnen zich verkleden als prins of prinses. Een jury beoordeelt de 'metamorfoses'.

De jaarlijkse ballonnenoptocht vertrekt om 10.30 uur bij de Lochemse Schouwburg. Op het grasveld aan de Mauritsweg laten de kinderen hun ballon op. Zij die hun spulletjes willen verkopen op de kindervrijmarkt, stallen ditmaal hun koopwaar uit in het gebied tussen de twee appartementengebouwen tussen de Zuiderwal en de Achterstraat, Blauwe Torenstraat, Walsteeg en de Walderstraat. De markt begint om 14 uur.

Op de Zuiderwal barst dit jaar de strijd los om de titels schutterskoning en schutterskoningin. Om de deelnemers de ruimte te geven, wordt een gedeelte van deze weg afgesloten voor het verkeer. Het zalencentrum Bousema staat er met een kar om een drankje te nuttigen. Het playbackfestival voor de onderbouw en het songfestival voor de overige kinderen - ook voor Lochemse kinderen die buiten deze gemeente naar school gaan - spelen zich af op de parkeerplaats achter het installatiebedrijf Fleming.

Volgens Besselink hoeven Koninginnedag en de Keidagen elkaar niet te bijten. "De bezoekers lopen meestal zo'n half uur tot driekwartier over de vrijmarkt. Daarna kunnen ze nu naar de Keidagen. Voor de kinderen is er een extra uitdaging: met het geld dat ze verdienen op de vrijmarkt, kunnen ze daarna naar de Keidagen."

Bron, overgenomen met officiŽle toestemming : De Stentor
.

Terug