www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

17 Maart 2008

Ik wist ook niet precies waar de pancreas precies zat

door Ad Goddrie

Zaterdag 15 maart 2008 - OEGSTGEEST/HOOGERHEIDE - Hoe een hart eruit ziet, dat weet iedereen. Maar van binnen? Ton Verheezen maakte het afgelopen jaar een voortdurende zoektocht door het menselijk lichaam: hij bouwde het decor van Corpus, de gistermiddag door koningin Beatrix geopende attractie in Oegstgeest, waar bezoekers een 'reis door de mens' maken en ervaren hoe een lichaam werkt.

Bezoekers van Corpus beginnen bij de knie, werken zich omhoog langs onder meer uitvergrote darmen, baarmoeder, neus en oren en eindigen op 35 meter hoogte bij de hersenen. De niet van echt te onderscheiden spieren, bloedvaten en organen zoals hart en longen die ze op hun reis tegenkomen, zijn van de hand van Verheezen en zijn medewerkers. "Alles hebben we gemaakt van polyester, die vanwege de brandveiligheid is voorzien van een door TNO geteste en goedgekeurde vlamvertrager", vertelt Verheezen. "We hadden ook een speciale hars nodig, omdat heel veel van wat we hebben gemaakt doorschijnend is."

De Bergenaar, die in Hoogerheide woont, is in de wereld van de decorbouw een bekende. Hij maakte onder meer de reuzen in 't Land van Ooit (zie foto onderin deze pagina) en de attractie Monsieur Cannibale in De Efteling. Met Creaton, zijn creatief adviesbureau, is hij over heel de wereld actief. Tot voor enkele jaren had hij een bedrijf in Bergen op Zoom, maar voor de productie is Verheezen tegenwoordig in de Filippijnen actief. "Ik vlieg heel wat heen weer."

Voor een groot project als Corpus biedt de samenwerking met het bedrijf in de Filippijnen grote voordelen, aldus Verheezen. "Daar is het mogelijk om er veertig vormgevers op te zetten. En dat zijn mensen die geen ruzie met elkaar maken, zoals in Nederland. Het is heel fijn om met Filippijnen te werken. Het zijn bovendien heel goede artiesten."

De grote decorstukken voor Corpus, dat komende donderdag de deuren echt opent, zijn in de Filippijnen vervaardigd. Verder is Verheezen de afgelopen maanden met veertien Filippijnse werknemers in Oegstgeest aan het werk geweest.

Verheezen en zijn mensen zijn bijna een jaar met het project bezig geweest. Het liep ook voor de decorbouwer uit op een ware ontdekkingstocht door het menselijk lichaam. "Ik had ook geen idee waar de pancreas of de alvleesklier precies zat", lacht hij.

Verheezen heeft veel onderzoek moeten verrichten om alles goed te kunnen nabootsen. "Hoe zien een hart en long er van binnen uit? Dat zijn dingen die je echt niet weet. Ik ben heel veel aan het surfen geweest op internet. Het is echt ongelooflijk hoeveel materiaal je daarop kunt vinden. Vervolgens hebben we van alle onderdelen eerst maquettes gemaakt, schaalmodellen van één op twintig."

Voor het zo goed mogelijk namaken van lichaamsdelen kon Verheezen terugvallen op een medisch specialist. "Ik stuurde hem dan foto's toe ter controle." Om het lichaam zo goed mogelijk te laten 'beleven' verplaatst de Corpus-bezoeker zich onder meer langs diverse zogenoemde orgaantheaters, waar 5D-films te zien zijn. In het zeven verdiepingen tellende gebouw zijn door Verheezen ook aardige details gemaakt, zoals een wond veroorzaakt door een splinter. Daar zie je de splinter in de wond verdwijnen en vervolgens kunnen de attractiebezoekers zien hoe het lichaam met zo'n verwonding omspringt.

Verheezen is erg te spreken over wat Corpus de mensen te bieden heeft. De reis neemt een klein uur in beslag. "De beelden, het licht en geluid, alles is heel goed op elkaar afgestemd, vind ik."

Verheezen kan meteen door naar enkele andere projecten. "We gaan onder andere een project doen in Saudi-Arabië. De ene keer moeten we een Amsterdamse gevel maken, de andere keer een grote draak en dan weer een speciaal huis. Het is heel afwisselend werk."

Bron : BN/De Stem
.

Terug