www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

29 Maart 2008

Kermis Willemstad door slecht weer dag later begonnen

door Pauline Joosten. dinsdag 25 maart 2008 - 25 mrt 2008, 08:06 - WILLEMSTAD - De kermis in Willemstad is door het slechte weer dit jaar een dag later begonnen dan gebruikelijk.

Door de harde wind kon op vrijdag niet alles opgebouwd worden. "We hebben toen eensgezind besloten om niet open te gaan. Het risico was te groot en het is niet leuk als je hier met z'n allen staat, en dat één van ons niet kan draaien. Dan zijn we als één familie en kiezen we ervoor om geen van allen open te gaan", zegt Rinus van der Zande (65) uit Halsteren.

Hij staat al vanaf de eerste keer, 36 jaar geleden, op de Willemstadse kermis. Al was het toen tijdens het pinksterweekend. De Willemstadse kermis tijdens de paasdagen dateert van na de gemeentelijke herindeling.

Van der Zande begon in Willemstad met een draaimolen, eentje die jaar in, jaar uit een vertrouwde attractie is aan het begin van de kermis. Sinds vorig jaar is de draaimolen geen eigendom meer van Rinus van der Zande. Nu hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, doet hij het wat rustiger aan. Stoppen is echter geen optie. "In het huis zitten", zoals Van der Zande dat zelf noemt, "dat zit niet in het bloed."

Na Willemstad heeft hij drie weken vrij en staan de attracties in de stalling in Tholen. Die tijd benut Van de Zande om alles weer op te poetsen. Daarna begint het seizoen pas echt. Willemstad is dus maar een opwarmertje. Van Der Zande: "Stille zaterdag was letterlijk een stille zaterdag, want door het weer liet het grote publiek het afweten."

De kermis draaide ondanks dat tot 21.30 uur, met de hele dag door wat aanloop en een paar vaste groepjes jongeren die er hun vertier vonden. Sinds de gemeentelijke herindeling is de kermis ook op zondag, eerste paasdag, geopend. Dat lijkt iets meer perspectief te bieden. Nog steeds dezelfde groepjes jongeren die zich vermaken bij de grijpertjes en de botsauto's maar ook de dagjesmensen die Willemstad aan doen ontkomen met hun kinderen niet aan een rondje havenhoofd. Ook 's avonds weet de jeugd her en der nog een paar eurootjes los te peuteren en is ze weer paraat. En van die eerste paasdag moesten de exploitanten het hebben, want de sneeuw op tweede paasdag weerhield de mensenmassa ervan om hun geluk te beproeven op de Willemstadse kermis. Geen nood voor de exploitanten. Het stageld is er niet hoog en het seizoen moet nog beginnen.

Bron : overgenomen met officiële toestemming : BN/De Stem
.

Terug