www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

30 Maart 2008

'Binnenstad beste plek, da's makkelijk zat'

door Ad Goddrie en Robert Dingemans . vrijdag 28 maart 2008 - Het natte weer speelt de voorjaarskermis ernstig parten. De attracties hebben een modderbad voor de deur liggen. De exploitanten klagen steen en en been en hopen op een terugkeer naar de binnenstad. foto's Chris van Klinken/het fotoburo

De Bergse kermisexploitant Frank van der Vorst: 'Zorgen voor een fatsoenlijk terrein, dat is toch wel het minste dat de gemeente kan doen.'

Een goede ondergrond is op Kijk in de Pot, ondanks vele meters aan matten, houten vlonders en stalen platen ver te zoeken: het is deze week kermisvertier in een blubberzooi. Kermisexploitanten klagen steen en been over de natte troep voor hun attracties. Kaplaarzen vormen bij een kermisbezoek geen overbodige luxe. "Maar mensen moeten toch op zijn minst droog over straat kunnen gaan", moppert de Thoolse exploitant Ber Mobron.

Twee kermisbezoekers vinden de staat van de paden op Kijk in de Pot 'abominabel'. "Het wordt hoog tijd dat de gemeente hier wat aan doet", zeggen ze. "Ik snap best dat de gemeente niks aan het weer kan doen, maar de gemeente vangt een hoop geld van de exploitanten. Het minste wat ze daarvoor kunnen doen, is zorgen dat het terrein in een fatsoenlijke staat verkeert." De oplossing is volgens het oudere echtpaar simpel: "Het terrein moet verhard worden. Dat zal best veel geld kosten, maar dat kan de gemeente dan terugverdienen door hier meer evenementen te organiseren. En als al het gras bestraat wordt, dan scheelt dat ook weer aan maaikosten."

Voor de politiek lijkt na deze, voor de kermis zo slecht verlopen, week de maat vol. Zoals onder meer voor het CDA. De oppositiepartij stelde de kwestie gisteravond aan de orde in de vergadering van de gemeenteraad: "Het is op Kijk in de Pot zo drassig dat de voorjaarskermis en andere evenementen meer weg hebben van een modderbad. Het is zo extreem dat een normaal bezoek welhaast onmogelijk is."

Het CDA vindt dat Bergen op Zoom z'n naam als kermisstad ook dient waar te maken bij de inrichting van het kermisterrein. Wethouder Ton Linssen, die kermis in zijn portefeuille heeft, deelt die mening. "We moeten de kermis niet in de modder laten wegzakken."

De wethouder geeft de voorkeur aan een nieuw evenemententerrein elders in de stad, voor onder meer dus de kermis. "Ik wil een half jaar uittrekken voor het onderzoek naar de haalbaarheid. Is een nieuw terrein niet mogelijk, dan kunnen we alsnog kijken naar verharding van Kijk in de Pot. Want dat er iets moet gebeuren, dat staat voor mij vast."

Volgens Linssen komt het einde aan het aanhoudende gemodder dan ook in zicht. "Er is vr volgend jaar een oplossing. Dat durf ik de exploitanten nu wel te beloven."

Wr een onderzoek; die boodschap wordt door de kermisexploitanten met enige argwaan begroet. Maar goed, als er maar een harde ondergrond komt, dat is het allerbelangrijkste, aldus Mobron: "Maar ja, weet je wat het is, volgende week schijnt het zonnetje weer en dan gaat het gras groeien en over twee weken zie je niet meer dat hier een kermis is geweest. Dan is er niemand meer die nog aan verharden van dit terrein denkt."

De aanleg van een nieuw, kostbaar evenemententerrein is eigenlijk helemaal niet nodig, vinden de kermismensen. De binnenstad, waar de kermis tot voor een paar jaar geleden stond, is en blijft in hun ogen de beste plek. "Daar heb je aanloop van winkelend publiek en je hebt er horeca. Echt een stuk beter", zegt Jan van Hut.

"De binnenstad is de beste plaats, da's makkelijk zat", vindt ook Mobron. "Daar zijn de gezelligste kermissen, daar hoort de kermis thuis. En wat ook zo is: als het windkracht zeven is, merk je er in de binnenstad bijna niks van. Maar hier op Kijk in de Pot blijf je met moeite overeind."

Waarom kan het wel in andere steden en waarom niet in Bergen op Zoom, vraagt Van der Vorst zich af. "Ik nodig de politici uit om met mij mee te gaan kijken in andere steden waar het wl in de binnenstad kan, zoals Roosendaal en Weert. De kermis hoort ook hier in de binnenstad te zijn." Van der Vorst kan zich er boos over maken. "Bergen op Zoom heeft dan wel de Beste Binnenstad, maar ze hadden beter Hoorn kunnen kiezen. Daar heb je een heel gezellige kermis. In de binnenstad."

Bron , overgenomen met officile toestemming : BN/De Stem
.

Terug