www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

15 April 2008

Niet langer een smerig terrein, maar strak asfalt

door Sanne Schelfaut - BERGEN OP ZOOM - Dertien kermisfamilies zijn gisteren verhuisd van het oude RMI-terrein naar de aanpalende parkeerplaats van Darvi. Drie woningen (chalets) konden niet over de weg worden vervoerd; een megahijskraan tilde deze chalets over het hek naar hun nieuwe stek.

Deze nieuwe locatie huren de exploitanten van de GEM, de projectontwikkelaar van nieuwbouwwijk Bergse Haven.

Uiteindelijk zullen alle exploitanten op het Darvi-terrein, maar ook de ondernemers aan de Calandweg en de Dr. ir. van Veenweg het veld moeten ruimen voor de Bergse Haven. De hele nacht heeft ze geen oog dichtgedaan. Annie Bakker trekt zenuwachtig aan haar sigaret. "Vanmorgen om 7.00 uur was dit een vol pakje. Het is nu 10.00 uur en ik heb er nog drie over. Allemaal stress."

Het is ook niet niks als je hele hebben en houwen letterlijk de lucht ingaat. Annies huis, een chalet, verhuist op een bijzondere manier van het voormalige RMI-terrein naar de voormalige parkeerplaats van Darvi aan de Van Konijnenburgweg.

Een kraan van maar liefst 56 meter hoog tilt rond de klok van 10.00 uur de langgerekte wagen van Annie en haar zoontje op. "Het is alles wat ik heb. Als het misgaat, heb ik een groot probleem."

Het gaat niet mis. De mannen van Barneveldse Kraan Verhuur (BKV) laten het huis een tijdje door de lucht zweven en zorgen dat het gevaarte een stabiele landing ondergaat. De verhuizing stelt qua afstand niks voor. Het is een overbrugging van ongeveer 100 meter tussen het oude RMI-terrein en het geasfalteerde parkeerterrein, waar transporteur Darvi jarenlang actief was. Er staat alleen een hek tussen de twee locaties. Voor de kermisexploitanten zit er een wereld van verschil tussen deze begrenzing. Het terrein, waar tot gisteren dertien kermisfamilies woonden, oogt niet bepaald fraai. "Onveilig voor kinderen, onhygiënisch door de aanwezigheid van een open riool, een slechte afwatering. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Nee, het is maar goed dat de families op het geasfalteerde parkeerterrein van de Darvi kunnen staan. Dat ligt er netjes en egaal bij, zodat ze geen problemen meer met de afvoer van regenwater krijgen", vertelt Otto Cupido namens de Bergse kermisondernemers, die zijn verenigd in de Stichting Bewoners Belangen Geertruidapolder (SBBG). Zodra haar huis uit de hijsconstructie is gehaald, kijkt Annie Bakker voorzichtig naar binnen. "Het staat nog allemaal op z'n plek, zelfs het speelgoed van m'n kind!" roept ze uit. De specialisten van BKV hadden haar van tevoren gemeld dat ze in principe alles kon laten staan. "Ik heb alleen de kastjes dichtgeplakt, voor de rest niets. Goh, wat ben ik blij dat het achter de rug is. We kunnen nu op ons gemak een nieuwe stek inrichten. De onderkant van de wagen ga ik afschermen en we maken rondom nog een afrastering en een terras. Zo heb je toch je privacy."

De Bergse is opgelucht dat ze haar oude plek heeft verlaten.

"Dat was een vieze bende. Kermisexploitanten onwaardig. Trouwens, je zou er niemand willen laten wonen." Otto Cupido – Ome Otto voor de kermismensen – krijgt ondertussen een grote bos bloemen van de bewoners. Eerder deze week kreeg 'Ome Jan' (eveneens bestuurslid van de SBBG) ook al een fris boeket.

"Als dank voor al het werk dat jullie samen voor ons hebben verricht." De attentie maakt emoties los bij Cupido. "We doen het uiteindelijk voor onze kinderen. Die moeten weer een fatsoenlijk onderkomen krijgen. Daar strijden we voor. Ik waardeer dit gebaar zeer. We krijgen als bestuur soms behoorlijk wat over ons heen en kunnen het niet snel goed doen. Het is ook een lastige situatie, waarin we verkeren. De onzekerheid over de definitieve woonplek speelt daarbij een belangrijke rol. Waar komen we straks terecht? Daarom ben ik zo ontroerd, dat ik zo'n mooi boeket krijg, mensen zien kennelijk toch het nut in van ons werk."

Het RMI-terrein aan de Havendijk zou maximaal drie jaar in beeld zijn als woonplek voor de exploitanten. Drie jaar werd zes jaar. "In 2002 wees de gemeente ons het gebied aan, omdat we klem zaten met de jongste generaties. De locaties aan de Calandweg en Ir. van Veenweg zijn vol, dus moest er wat gebeuren. Bergen op Zoom telt 110 kermisfamilies, daar kun je niet mee blijven sollen. We zijn blij dat RMI voor ons verleden tijd is. We zullen het Darvi-terrein goed onderhouden en over ongeveer vier jaar is het de bedoeling dat deze dertien families naar Halsteren vetrekken. In nieuwbouwwijk De Schans wordt plaats voor ons gereserveerd. Tot het zover is, mogen we hier blijven staan", aldus Cupido.

Op 1 juni moet de oude stek 'schoon' worden opgeleverd door de ondernemers. "Dat zou eerst 1 mei zijn, maar het aanleggen van de nutsvoorzieningen heeft wat vertraging opgelopen."

Wij zorgen dat niet alleen de mobiele huizen, maar ook de vrachtwagens en opslagplaatsen voor 1 juni weg zijn."

De verhuizing naar Darvi, markeert volgens Cupido 'het begin van de nieuwe woonwijk Bergse Haven'. "Dat is mooi gezegd hè? Alles wat je hier voor je ziet, verdwijnt de komende jaren. De spiritus aan de andere kant van de weg, wij, de firma Bruijs Jachtbouw (ligt achter het RMI-terrein, red.), het is nogal een lap grond hoor. Ik denk dat het er best mooi wonen wordt."

Ook de exploitanten aan de Calandweg en de Ir. van Veenweg zullen er over zo'n vier jaar aan moeten geloven. Want ook in die hoek zullen woningen worden gebouwd.

"Ik ben benieuwd waar we uiteindelijk terechtkunnen. Het plan om twintig exploitanten in de Markiezaten te vestigen, is ook al door de Raad van State afgeschoten. Een forse tegenvaller."

Het maakt volgens het bestuur van de SBBG niet uit of de ondernemers verspreid in de gemeente komen te wonen. "Als we maar duidelijkheid krijgen, dan maakt het ons voor de rest weinig uit. En we willen dolgraag in deze gemeente blijven wonen. Bergen zit in ons hart, van jong tot oud. Dat krijg je er niet meer uit."

Bron, overgenomen met officiële toestemming : BN/De Stem
.

Terug