www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

22 mei 2008

Zomerkoninkjes gewild op Meimarkt

door Jan Hendriksen. dinsdag 20 mei 2008 - RUURLO - "Lekkere aardbeien. Lekkere aardbeien." De verkoper schreeuwt bijna de longen uit zijn lijf. Grif gaan maandagmorgen tijdens de Reurlse Meimarkt de bakjes 'zomerkoninkjes' van de hand. Inderdaad, het is niet gelogen. De aardbeien smaken goed.

IJscoman Gijs uit Epe heeft het duidelijk wat rustiger. "Toen ik vanmorgen om half negen in Ruurlo arriveerde, scheen de zon volop. Nu laat die zich niet meer zien. Dat is te merken aan de klandizie."

De derde maandag van mei. Steevast de dag waarop de 'Reurlse Meimarkt' plaatsheeft. De daaraan vastgekoppelde Meikermis is zaterdag al begonnen.

Nathalie Wensink uit Ruurlo struint met haar kroost Fleur (3), Wouter (6) en Bas (8) en met haar moeder Siny Olde Hartman uit Enschede ook over de markt. Als ze langs de touwtjestrekkraam van Karel van Veen uit Borculo komen, houdt het gezelschap stil. Van oma mogen de drie kleinkinderen een keertje 'trekken'. Ze zijn de koning te rijk. Natuurlijk winnen ze een prijsje. Fleur is er snel uit. Een make-up setje. De jongens kunnen nog een-twee-drie geen keus maken. Uiteindelijk kiezen ze voor een plastic schietgeweer.

Leerlingen van de drie 'dorpse' basisscholen hebben traditioneel vrijaf tijdens de Meimarkt. Het onderwijzend personeel heeft een studiedag. De 'Worstenkoning van Drenthe', Willem Smit uit Klazienaveen, draait voor het eerst mee op de 'Reurlse Meimarkt'. "Op internet zagen we vorige week dat er nog plaats was. We draaien in de Achterhoek meer jaarmarkten en braderieŽn. Het publiek is er altijd vriendelijk en niet agressief. We komen er graag. Ik kom volgend jaar dan ook graag terug."

Dat klinkt 'marktmeester' Willy Meulenveld als muziek in de oren. Het standwerkersconcours dat hij vorig jaar aankondigde, heeft nog geen gestalte gekregen. "Maar misschien volgend jaar", laat de altijd goedgemutste BorculoŽr weten.

De plaatselijke Welfare afdeling van het Rode Kruis en Amnesty International pikken ook een graantje mee om hun kas wat te spekken, met geborduurde kleedjes, kussens en tweedehands boeken. Er is keus genoeg. Zijn de marktkooplieden tevreden over de publieke toeloop en handel, de kermisexploitanten zijn minder enthousiast. "De Meikermis vlakt steeds wat meer af. In de avonduren is de publieke belangstelling niet groots", laat Karel van Veen weten. "Zeker ook vergeleken met de Septemberfeesten. Dan draaien we een goede kermis. Twee kermissen is misschien ook wel een beetje te veel van het goede voor een dorp als Ruurlo."

Bron, overgenomen, met officiŽle toestemming : De Stentor
.

Terug