www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

23 mei 2008

Minicarrousel in kerk tijdens kermisdagen

DEURNE - Tijdens de Deurnese kermis is in de St. Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne de miniatuurcarrousel te bezichtigen die gemaakt is door Sjaak Venner en Jac van Dijk.

De kerk is tijdens de kermisdagen, met uitzondering van maandag, open van 14.00 tot 16.00 uur. Bezichtigen van de draaimolen is gratis, maar een bijdrage voor het orgelfonds voor de restauratie van het grote Smitsorgel in de kerk is aanbevolen.

Volgens pastoor Paul Janssen was er een tijd dat kerk en kermis elkaar niet konden verdragen. Toch horen kerk en kermis volgens de Deurnese pastor ook bij elkaar. "Meestal werd de kermis gevierd rond het feest van de patroonheilige van een plaats. In Deurne was dat altijd op Sacramentsdag. Het woord 'kermis' zou een verbastering zijn van 'kerkmis'. Het feest was een van de weinige uitgaansmogelijkheden."

Een carrousel in de kerk is bijzonder, meent pastoor Janssen. "De vrolijke draaiorgelmuziek en de gewijde sfeer lijken niet samen te gaan." Het lied 'In de mallemolen van het leven', door Heddy Lester gezongen bij het Eurovisie Songfestival 1977, is volgens hem de sleutel om die relatie wel te leggen. "De draaimolen staat hierin symbool voor leven, samenleven, lief en leed met elkaar delen."

Tijdens de viering van zondag om 10.30 uur is er aandacht voor de mallemolen van het leven.

Bron, overgenomen, met officiŽle toestemming : Eindhovens Dagblad
.

Terug