www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

30 Mei 2008

'Wie spaart voor de kermis?'

Woensdag 28 mei 2008 - GEESTEREN - De Sint Aloysiusschool Geesteren kreeg gisteren als eerste school in de gemeente Tubbergen uit handen van wethouder J. Harmelink geldkoffers van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorziening (NIBUD) uitgereikt.

In de koffer zit lesmateriaal over het omgaan met geld voor de groepen zeven en acht van de basisscholen. In navolging van prinses Maxima, die de onlangs de eerste geldkoffer uitreikte aan een basisschool in Nieuwkoop, heeft ook de gemeente Tubbergen het preventiemateriaal van NIBUD opgepakt. Hiermee onderstreept de gemeente de noodzaak dat kinderen inzicht krijgen hoe ze met geld moeten omgaan en daarmee zoveel mogelijk te voorkomen dat zij in de schulden komen. Onderzoek laat zien dat mensen die in hun jeugd hebben leren omgaan met geld, dat ook later blijken te doen.

Omdat kinderen van de groepen zeven en acht van het basisonderwijs in de fase van veranderingen komen (school, uitgaan, gebruik mobiele telefoon, andere omgeving) is het lespakket voor deze leeftijdsgroepen samengesteld.

In de zeshoek van de Aloysiusschool werd de kinderen van groep acht de geldkoffer gepresenteerd. Ter introductie legde Harmelink als wethouder van Sociale Zaken uit dat veel mensen en vooral ook jongeren in de schulden komen. "De gemeente heeft een actieve rol in schuldhulpverlening. Naast hulp aan mensen met problematische schulden, heeft de gemeente ook veel aandacht voor het voorkomen van schulden. Een speciale groep vormt de jongeren."

Op de vraag wie allemaal een mobieltje heeft gingen bijna alle vingers omhoog. Het beheersbaar houden van het gebruik was een ander verhaal, hoewel de wethouder een keurig voorbeeld kreeg toegespeeld van vaste afspraken met ouders. Met het oog op de kermis van het aankomende weekeinde in Geesteren werden ook hierover vragen gesteld: "Wie spaart ervoor en zo niet, hoe besteed je dan het bedrag dat je krijgt," aldus de wethouder.

De geldkoffer bevat lesmodules die spelenderwijs ingepast kunnen worden in de normale vakken, zoals rekenen. Uit ervaring weten veel Nijkerkers: 'Als er kermis in Nijkerk is, dan regent het'. Zo niet dit jaar. Woensdag opende de kermis in Paasbos in de zonneschijn.

Bron, overgenomen met officiŽle toestemming : Twentsche Courant Tubantia
.

Terug