www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

1 Juni 2008

Eindeloos feesten op de kermis in Haarle

HAARLE - Kermis in Haarle.

Dan denkt de buitenstaander aan een draaimolen in een weiland ergens achteraf, misschien nog een paar botsautootjes erbij en een man met suikerspinnen. He-le-maal fout. Kermis in Haarle is een mega-spektakel, een vier dagen durend feest waar niet alleen heel Haarle, maar de hele regio voor uitloopt. Bovendien is het feestgedruis niet in een weilandje achteraf, maar op een groot stuk groen, in het hart van Haarle. Op 29, 30, 31 mei en 1 juni, leeft Haarle in een collectieve roes. Tientallen inwoners zijn betrokken bij de organisatie en krijgen dus een paar dagen weinig slaap. De rest feest er lustig op los en zal de slaap hard nodig hebben om de vier dagen fit door te komen.

De kermis in Haarle bestaat al sinds mensenheugenis. En dan wordt de echte kermis bedoeld:de draaimolen, botsauto's, etcetera. Begin jaren tachtig echter was het Jan Willems die het jaarlijkse evenement wilde 'pimpen' en de kermis omsmeedde tot een meerdaagse jaarmarkt waar heel het dorp voor werd opgetrommeld. In de grote feesttent en bijbehorende omzet van hectoliters bier werd steeds een aardig bedrag bij elkaar gespaard. Dat werd wederom ten dienste gesteld van de verenigingen in het dorp. Zo werd met geld van de Stichting Haarlese Kermis bijvoorbeeld de drumband aan nieuwe kostuums geholpen. En voor de ouderenvoorziening Laarmanshuis is een bankje bekostigd waar ouden van dagen op kunnen zitten. Vanwege de gestegen kosten, schiet er de laatste jaren niet zo heel veel geld meer over, maar het feest dat wordt gevierd, is er niet minder om. Lange tijd was Anton Schutte voorzitter van de organisatie. Dik 23 jaar trok hij mede de kar. Arjan Knobben was lange tijd voorzitter van de club. Samen met nog vijf anderen in het bestuur en zo'n acht personen in de activiteitencommissie. Sinds vorig jaar is Roy Calkhoven voorzitter van de Haarlese Kermis. Een taak waarmee je niet klaar bent met een paar weken per jaar. "Door het jaar heen komen we elke week een keer bij elkaar voor overleg. Maar nu we vlak voor de kermis staan, ben ik echt geen avond meer thuis. Je staat er mee op en je gaat er mee naar bed."

Wat hem echter op de been houdt, is de gezelligheid van en rond het evenement. De kermis en de organisatie daarvan smeedt de Haarlenaren aaneen. De saamhorigheid en onderlinge verbondenheid geeft een bijzondere kleur aan het jaarlijkse spektakel. Met de kermisattracties als feitelijke aanleiding is er iets ontstaan dat in alle opzichten met het dorp en de sociale structuur verbonden is. Zonder jaarlijkse kermis is Haarle geen Haarle. Wie aan tafel zit met Roy Calkhoven en zijn vrouw Lilian (lid van de activiteitencommissie) wordt bevangen door het bijzondere Haarlese dorpsgevoel. Achter elke activiteit of optreden schuilt wel een bijzondere anekdote. De sfeer die daardoor ontstaat zorgt er volgens Calkhoven al jaren voor dat "heel Salland hier over de vloer komt. Daar kun je gerust van uitgaan."

Een van geheide hoogtepunten, is de revue 'Zomaar een dag in Haarle', die donderdagavond 29 mei vanaf 20.00 uur op de planken komt in de feesttent. Calkhoven: "Dat is dit jaar voor het eerst. We hebben jaren een komiek gehad. Dat was heel leuk, hij had ook dingen over Haarle. Maar dit jaar gaat het helemáál over Haarle. In het dorp gonst het al van de speculaties. Zou het hier over gaan, zullen die en die worden genoemd. Ze proberen van alles uit te vissen, maar we (hij speelt zelf mee, red.) houden de kaken op elkaar. We hebben laatst het stuk helemaal doorgespeeld en besloten het terug te snoeien tot 2 uur speeltijd. Tussendoor is er een flinke pauze waarin de tap open gaat. Ja, natuurlijk, dáár moet het geld verdiend worden. Het wordt weer machtig mooi, dat kunnen we nu al wel zeggen. Er zijn al 550 kaarten verkocht. In een recordtempo. De kermis zelf wordt ook heel bijzonder, met een een zwevende bank, als superattractie. Ik weet nu al dat ik niet veel slaap krijg, maar dat maakt me niet uit. We werken allemaal samen om er een mooi feest van de maken. En dat gaat ook dit jaar weer lukken."

Bron, overgenomen met officiële toestemming : TC Tubantia
.

Terug