www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

7 juni 2008

Alleen de echte durfals doen de Spuk

De Spuk: kinderen komen met een bleek smoeltje naar buiten. foto Emiel Muijderman

door Ren Nijland. vrijdag 06 juni 2008 -

DEVENTER - "Bereid je voor op je volgende nachtmerrie", galmt Ork, de imposante bewaker van het immense spookkasteel op het Grote Kerkhof. Hij belooft een 'bloedstollende rit'. "Maar alleen als je moedig genoeg bent." Ork overdrijft natuurlijk een beetje - we zijn tegenwoordig wel wat gewend - maar de rit is wel degelijk een belevenis.

Richard Sipkema (40), geboren in Apeldoorn maar wonend in Limburg, staat dit jaar voor het eerst met de Spuk op de Deventer kermis. Hij kocht de inmiddels tien jaar oude attractie dit jaar in Frankrijk. Het kasteel is van Italiaans fabrikaat, vandaar de naam Spuk (spook). "Mijn vader had ook al een spookbaan", verklaart Sipkema zijn keuze. Eerder toerde hij met de Beach Polyp, die nu op de Brink staat. "We zijn vroeger vaak naar Duitse kermissen geweest. Gingen we alleen in het spookhuis en de achtbaan." De Spuk is grappig genoeg een combinatie van die twee haast nostalgische, maar behoorlijk onverwoestbare kermisattracties. "De grootste van Nederland: drie verdiepingen, 180 meter lang." Retro is populair.

Voor volwassenen is Spuk niet eng, of het moet de heel echt overkomende cultgriezel Freddy Krueger zijn die aan het eind van de best wel enerverende rit met een kettingzaag op je af komt. Kinderen komen wl met een bleek smoeltje naar buiten. "Je kunt er met de hele familie in", geeft Sipkema aan. Hij wil Spuk nog spectaculairder maken. "In Amerika heb ik nieuwe spoken besteld met heel heftige effecten. En ik ben ook bezig met echt vuur en luchteffecten." En klassiek element ontbreekt niet: draadjes kriebelen nog steeds onverwacht langs je gezicht.

Bron : overgenomen met officile toestemming De Stentor
.

Terug