www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

8 juni 2008

Bom zet omgeving op z'n kop

De Explosieven Opruimings Dienst komt eraan te pas op de IJweg. Zij brengt vandaag de bom tot ontploffing. (Foto: Jeffrey Koper)

Jan Rijpkema - 4 juni 2008 - HOOFDDORP - Een blindganger uit de Tweede Wereldoorlog in de oksel Polderbaan-IJweg nabij de Vijfhuizerweg heeft de omgeving op zijn kop gezet. De kermis op het parkeerterrein bij de evenementenhal Vijfhuizen moest worden ontruimd en de exploitanten zijn in een hotel ondergracht. Dit gold ook voor een aantal omwonenden.

Ongeveer 2,5 jaar geleden werd ook in hetzelfde akkerland een 500-ponder van Engelse makelij gevonden. In 1943 was een Engels esquadron onderweg naar de Hemhavens om die te bombarderen. De Duitsers, gelegerd op hun Fliegerhorst, Schiphol, onderschepten dat. De Engelsen wierpen hun bommen af en ťťn van de toestellen crashte bij Fort Vijfhuizen. Mogelijk was de vorige bom afkomstig van dit toestel.

R. Haan van het Explosieven Opruimings Commando kon niet zeggen of dit ook voor deze bom geldt. Het gaat volgens hem om een 500-ponder met een vertraagd werkende ontsteking.

De bom ontploft niet in de lucht. Bij beweging zorgt een langzaam werkend chemische stof ervoor dat de bom binnen 36 uur ontploft. De Engelse gebruikten dit type om een gebied voor enige tijd onbegaanbaar te maken. Bij demontage kan de bom meteen ontploffen en veroorzaakt dan een krater van ongeveer 300 meter, zodat deze op een veilige plek tot ontploffing moet worden gebracht.

De bom is op vier meter diepte ontdekt toen het grond met zand werd vermengd voor bollenteelt. Er ontstond dus een heel gevaarlijke situatie.

Evacuatie - De Polderbaan werd gesloten. Uit informatie bij de Luchthaven bleek dat er geen vertragingen optraden. Het gebied rondom de bom moest worden geŽvacueerd. Juist de afgelopen week was er kermis op het Floriade-parkeerterrein. De exploitanten en hun gezinnen werden in een hotel ondergebracht. Dit gold ook voor direct omwonenden.

Volgens burgemeester Theo Weterings is de operatie die om honderdtachtig mensen ging vlekkeloos verlopen. Er moet nogal wat geregeld worden, zoals afzetting en bewaking, omdat eigendommen moeten worden beschermd. Dieven liggen nu eenmaal altijd op de loer. De kosten van onderbrenging e.d. komen voor rekening van de gemeente, die ook de nota van het Explosieven Opruimings Commando krijgt. Voor dat laatste heeft het rijk een potje.

Reinard van der Veen van de Kermis Advies Groep complimenteert de gemeente namens de exploitanten. 'We zijn heel tevreden met de goede communicatie, de onderbrenging en de beveiliging van onze spullen.' Wel vreest hij dat de exploitanten erop toe moeten leggen. 'Het was een uitgebalanceerd aanbod van attracties voor een nieuw evenement waar behoorlijk wat mensen op af kwamen. Nu moet de kermis 2,5 dag dicht en dat kost geld.'

Bron, overgenomen met officiŽle toestemming : De Echo
.

Terug