www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

8 juni 2008

Zwieren en zwaaien kan niet meer voor 1 euro

door René Nijland. woensdag 04 juni 2008 - DEVENTER - Kermisexploitanten hebben steeds meer moeite het hoofd boven water te houden. De pachtprijzen zijn hoog, transport is door gestegen dieselprijzen peperduur en personeel vraagt meer gage.

"Ze komen naar ons toe en verzuchten: het kan niet meer", stelt kermiscoördinator Herman Tijs van de gemeente. Ondertussen vindt een deel van het Deventer kermispubliek een rondje over de kermis behoorlijk in de papieren lopen. Begrip voor wat pittiger prijzen is er doorgaans wel.

Tijs wil de ritprijzen voor volgend jaar tegen het licht houden. Nagenoeg zeker moeten kermisbezoekers in 2009 dieper in de buidel tasten. Want de veelgeprezen prijsmatiging staat onder druk, weet Tijs ook. Het is dit jaar vermoedelijk voor het laatst dat zwieren en zwaaien in draai- en andere molens slechts één euro kost. "We willen graag een betaalbare kermis houden, maar we kunnen onze ogen natuurlijk niet sluiten voor maatschappelijke ontwikkelingen", moet hij toegeven. "De kinderzaken beginnen te piepen."

Met vier exploitanten van grootvermaakzaken maakte Tijs de concrete afspraak dat ze om financieel-economische redenen bóven de reguliere twee euro van grootvermaakzaken mochten gaan zitten, met een maximum van vier. Alleen bij de Booster, waar per keer slechts acht mensen naar boven kunnen, werd de ritprijs voor het eerst in drie jaar tijd naar vijf euro getild. "We draaien overdag voor vier en 's avonds voor vijf euro", zegt Raymon Bakker van deze topattractie op het Grote Kerkhof. "Vandaag (dinsdag, RN) hebben we een actie: drie halen twee betalen. Bovendien hebben we kortingsbonnen." De 33-jarige kermisexploitant uit Deventer vindt vijf euro heel normaal. "Ik kan maar weinig mensen meenemen. Die draaien 4,5 minuut. Als ik minder mag vragen wordt dat misschien 2,5 minuut. Of laat ik de armen maar één kant op draaien." Op die manier worden ritjes marginaal, boet de kermis aan kwaliteit in. Ook Tijs wil daarvoor waken. Bakker is tevreden. "In Deventer is alles goed geregeld. Voor deze prijs bieden wij een fatsoenlijke rit." De relatie pachtprijs-ritpijs en de mogelijke wederzijdse beďnvloeding is volgens Tijs naar de achtergrond verdwenen. "Daarvoor zijn er te veel andere prijsopdrijvende dingen bijgekomen."

De zweefmolen op de Brink hanteerde dit weekeinde een ritprijs van vier euro, maar zit nu weer op 3,50 euro. De prijs wisselt. De investering van Around the World was enorm (1,3 miljoen), de opbouw duur door het moeten inhuren van een kraan. Het transport gebeurt met zes vrachtwagens.

Bron, overgenomen met officiële toestemming : De Stentor
.

Terug