www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

8 juni 2008

Potsenmakers, waarzeggers en wonderdokters

door Piet Kleemans. woensdag 04 juni 2008 | 03:01 - De roemruchte revue van Louis Bouwmeester kwam er voor naar Zierikzee, evenals de geheel zonder armen geboren - en volgens de annalen destijds wereldberoemde - voetpianist Professor Pierre.

De kermis van toen was er een met potsenmakers, waarzeggers en de wonderdokter. De kermis anno 2008 is er een met computergestuurd spektakel én 'ouderwets' tijdloos vermaak als de schiettent en de touwtjetrek.

Ooit begon het als een wijdingsfeest ter ere van het gereed komen van een nieuwe kerk. De kerkmis werd in de loop der jaren een kermis. Het wijdingsfeest werd volksvermaak. Vermaak waar gans Schouwen-Duiveland reikhalzend naar uitkeek. Wijdverspreid vermaak, want in de eerste helft van de 20e eeuw werd in bijna alle kernen op het eiland - tot buurtschappen als Nieuwekerke en Rengerskerke aan toe - kermis gevierd.

Zierikzee was één van de grootste en die gaf een bonte rij van variététoneel, loterijen, snoep en koekkramen te zien. Aan de Oude Haven stond een grote schouwburg waar de meest uiteenlopende drama's (Siegfried of onschuld en misdaad, Het middagmaal van Magdalena) werden opgevoerd. Plaatselijke ondernemers deden eveneens hun best om het publiek kermisvertier voor te schotelen, variërend van de al genoemde revue van Louis Bouwmeester tot luistermuziek in café La France aan Lange Nobelstraat.

Begin 20e eeuw deed een nieuw fenomeen zijn intreden op de kermis: de projectie van lichtbeelden. The Alber's Cineograph stond op het Havenplein en verzorgde daar tijdens de kermis van september 1900 een 'voorstelling van levende photografieën' en dagelijks meerdere 'schitterende voorstellingen'.

Anno 2008 is kermis een heel ander soort vermaak, waarbij het accent de laatste jaren is verschoven naar spectaculaire attracties voor thrill-seekers. Het aantal kermissen is op Schouwen-Duiveland drastisch teruggelopen. De kermis doet alleen Zierikzee, Renesse, Haamstede en Brouwershaven nog maar aan. Waarbij aangetekend dient te worden dat de kermis in Renesse is uitgegroeid van een doorsnee dorpskermis naar de een na grootste van Zeeland. Compleet met zinsbegoochelende attracties als de omgekeerde bungeejump en megawolenwiek de Booster. De aloude autoscooter is in Zierikzee en Haamstede niet langer present. "Jongeren willen meer spektakel", zegt Marinus Verbraak van het door de gemeente voor de organisatie van de kermissen ingehuurde Werk in Uitvoering. "Dan moet je niet star vast blijven houden aan attracties als een autoscooter, maar iets anders zoeken."

Bron, overgenomen met officiële toestemming : Provinciale Zeeuwse Courant
.

Terug