www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

27 juni 2008

Kermis is een passie die in je bloed zit

Etten-Leur - Op zijn vijftiende stond hij met zijn eerste zweefmolen op de kermis.

Nu, 24 jaar later, bouwt Arend Harms uit Assen zijn attractie voor de eerste keer op in Etten-Leur. Zijn attractie No Limit XXL staat in het Oderkerkpark, tegenover De Nobelaer.

Limit XXL is een adrenalinemonster dat - ook in Etten-Leur - vooral de jeugd aan zal spreken. Want in een achtpersoons cabine vijftig meter de lucht in en dan met 120 kilometer per uur terug richting de aarde storten, is niet iedereen gegeven.

Zeker niet gezien het aantal G-krachten dat daarbij kortstondig aan de kermisbezoeker trekt. "Toch zie ik vaak jeugd terugkomen als ze hier eenmaal voor de eerste keer over de drempel zijn gestapt. Of ik de attractie luidruchtig aanprijs? Nee hoor. Een goede attractie verkoopt zichzelf en veel lawaai schrikt de mensen alleen maar af."

Hoewel pas drie jaar oud, heeft de attractie No Limit XXL bij Harms zijn langste tijd gehad. De machine wordt verkocht en de exploitant zelf koopt een mobiel reuzenrad met een hoogte van maar liefst 55 meter. Daarna gaat hij op reis met dat grootste mobiele reuzenrad van de Benelux.

Er zijn mensen die jaren blijven reizen met hetzelfde, maar ik houd wel van een uitdaging. Ik doe dit al mijn hele leven. Mijn vader en moeder ook en hun ouders daarvoor. Zo ver ik weet, zit mijn familie al vier, vijf generaties in het kermisvak. Er zijn wel eens mensen van buitenaf die het komen proberen, maar dat is vaak van korte duur. Ik ben hiermee geboren en ik weet niet beter. Het is een passie die in je bloed moet zitten."

Harms zegt dat er mensen zijn die kermisexploitanten voor gek verslijten. Altijd 's avonds en in de weekeinden werken, eigenlijk constant in de weer en ondertussen iedere week naar een andere standplaats. Een bestaan dat je volgens Harms alleen volhoudt als je het leuk vindt om te doen. Zeker doordat het er met de strengere wet- en regelgeving van de laatste jaren niet eenvoudiger op geworden is.

En rijk word je er ook al niet van. Je kunt er een leuke boterham mee verdienen, maar meer ook niet. Zeker niet als je een dure attractie hebt, zoals ik. Dan kun je maar weinig staangeld betalen en zo gaat dat hier ook. Wat mijn attractie de bezoeker kost? Hangt er een beetje van af wat anderen rekenen en hoe druk het is. Maar zeg maar tussen de vier en vijf euro."

Hoewel Etten-Leur voor de Assenaar dus een nieuwe ervaring wordt, heeft hij er een goed gevoel over. "In Brabant zijn veel goede kermissen. Vaak komen daar mensen uit de hele regio naartoe. Het is heel simpel. Heb je een goede marktmeester die gemotiveerd is, dan heb je een goede kermis. En als je ergens komt waar ze alleen maar denken aan geld verdienen dan is het minder. Maar ik verwacht dat dit een goede kermis wordt. Als dat zo is, sta ik hier volgend jaar misschien wel weer. Maar dan met mijn reuzenrad."

Bron, overgenomen met officiŽle toestemming : BN/De Stem
.

Terug