Expo 2008
Kermis Tilburg

 


Miniaturen, L’Autopède & Kijkvermaak op Kermis Expo

Vughtenaar grote organisator achter de Kermis Expo 2008 Tilburg

“Kermis in cultuur en heden”, dat is de naam van de kermistentoonstelling die Stichting Kermis-Cultuur voor de 7e keer organiseert in opdracht van de gemeente Tilburg. Met weer nieuwe bijzonderheden, draaiende miniatuurattracties en een collectie van L’Autopède staat de Kermis Expo voor het derde achtereenvolgende jaar in het karakteristieke Stadspaleis van Tilburg .

Bert van Houten, vice-voorzitter van de Stichting en medeorganisator van deze Expo streeft ernaar het - toch al hoge - bezoekersaantal in 2008 te overtreffen. In 2007 kwamen 25.000 mensen naar de Kermis Expo, maar de andere en zeer gevarieerde opzet moet dit jaar nog meer mensen trekken.

Bijzondere trekker is een prachtige collectie van dhr Winkelmolen. Hij heeft een verzameling van het bekende Belgische bedrijf L’Autopède. Het bedrijf heeft 60 jaar lang vele schitterende attributen voor draaimolens gemaakt. Het is opgericht door dhr. Karel Baeyens en zoon Alain heeft dit werk van zijn vader verder gezet. De Kermis Expo geeft dit jaar een unieke kans de geschiedenis van dit “foorattributenbedrijf” te komen bekijken en hun 60e jubileum mee te vieren. De heer Alain Baeyens zal persoonlijk op de opening van de tentoonstelling aanwezig zijn.

Een uitgebreide fotocollectie toont verder het typische kermisleven van vroeger en nu, met foto’s van kermisattracties door de jaren heen, maar ook van het leven achter de kermis. Veel van deze foto’s zijn in Tilburg gemaakt. Naast een selectie uit de collectie van de Stichting Kermis-Cultuur, presenteert een gastfotograaf een unieke selectie op enkele fotopanelen. Dhr. de Bruin legt als hobby het gehele kermisgebeuren vast op de gevoelige plaat. Alsof het niet op kan, zal er ook nog een fotocollage te zien zijn van het bedrijf L’Autopède.

Rond deze foto collectie staan er realistische kermisminiaturen te draaien, compleet met duizenden lampjes. De zwierende en zwaaiende attracties op verschillende schaalgroottes zijn afkomstig van bekende bouwers uit Nederland en België. Ook kermishobbyisten die werken met Meccano, Knex en Lego presenteren hun huzarenstukjes op de Kermis Expo.

Op veler verzoek is ook in 2008 de nostalgische kijkwerkact “Meisje zonder hoofd” weer te zien. Kermispresentator Jan de Graaf voert samen met Bert van Houten deze voorstelling enkele keren per dag op in het paleis. Verder kan er gekeken worden naar oude films over de Tilburgse Kermis en het leven achter de kermissen in de grote filmzaal van het paleis

Al met al is het zeer de moeite waard om tijdens de kermis even de trappen van het Koning Willem 2 paleis te bestijgen en al het moois te aanschouwen. Door de grote vraag van het publiek is de tentoonstelling dit jaar dagelijks een uur eerder geopend: vanaf 13.00 uur en gratis entree.

Bij de opening van de Kermis Expo maakt de Stichting Kermis-Cultuur bekend wie de 3e Piet Maes Prijs dit jaar in ontvangst mag nemen. Deze prijs is bedoeld voor personen die de kermis een goed hart toedragen en zich belangeloos inzetten voor het kermisgebeuren in de breedste zin van het woord.

Entree: gratis

Periode: vrijdag 18 juli t/m zondag 27 juli 2008;

Locatie: Paleis Raadhuis Tilburg (witte paleis), Stadhuisplein;

Opening: vrijdagmiddag 18 juli 17.00 uur

Tijden: dagelijks van 13.00 tot 23.00 uur; m.u.v. van zondag 27 juli, dan gaan de deuren om 21.00 uur dicht