www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

6 juli 2008

Exploitanten ongerust over kermisgunning

BRESKENS - Ambtenaren van de gemeente Sluis bereiden een advies voor over een nieuwe kermisverordening.

Uitbaters van diverse attracties zijn ongerust dat de gemeente probeert de organisatie aan dorpsraden of particulieren over te dragen.

De kermisexploitanten, van wie er een aantal nu in Breskens staan, hebben daarom de Nederlandse Kermis Bond (NKB) ingeschakeld om hun standpunten over te brengen. De uitbaters, sommigen staan al decennia lang op verschillende kermissen in de gemeente Sluis, hebben het liefst dat gemeente niets verandert. "We kunnen nu inschrijven voor contracten voor drie jaar. Volgend jaar loopt het huidige contract af, maar als het aan ons ligt, blijft alles bij het oude", betoogt Albert de Caluwť, uitbater van de grijpmachines.

De Caluwť weet dat een 'discussie over gemeentelijke kerntaken' overal woedt. "Maar we hebben het niet over een rommelmarkt of braderie. De kermis hoort tot ons cultureel erfgoed, het is een volkstraditie waaraan je niet mag tornen."

Drie jaar geleden dacht burgemeester Jaap Sala hardop aan het overdragen van standplaatsen voor kermisexploitanten, nadat de paaskermis van Groede bijna in het water viel. Door de gunning aan bijvoorbeeld de dorpsraad over te laten, is het voortbestaan van kleine kermissen misschien beter te waarborgen. Een woordvoerster van de gemeente weet niet of nu een voorstel van die strekking wordt voorbereid. Jan Boots van de NKB bevestigt contact te hebben gezocht met Sluis, maar wil nog niet op eventuele resultaten vooruitlopen.

Bron, overgenomen met officiŽle toestemming: Provinciale Zeeuwse Courant
.

Terug