www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

8 juli 2008

De vierdaagse van Nijmegen

De 92e editie van de Nijmeegse Vierdaagse Afstandsmarsen vindt ook in 2008 plaats in de derde week van juli: van 15 tot en met 18 juli. Alles over de Marsen en de inschrijving leest u op de officiële website van de 4daagse-organisatie
.

De Vierdaagse is hét evenement van Nijmegen. Gedurende een week staat de stad op zijn kop. Natuurlijk vanwege de vele tienduizenden wandelaars, hun toeschouwers en de afgezette straten in het parcours, maar zeker ook vanwege de bijbehorende Vierdaagsefeesten met een miljoen bezoekers.

Overdag wandelen of toejuichen langs de kant van de weg, winkelen, uitrusten op een terrasje of kijken naar optredens. 's Avonds meefeesten tijdens een van de tientallen concerten en shows, het vuurwerk bekijken of een gezellig drankje in de kroeg of op een terras. Voor een tribuneplek tijdens de intocht op vrijdag 20 juli zijn kaarten te koop, maar langs de kant van de weg is het natuurlijk ook een feest. Kom naar Nijmegen en geniet mee!

Historisch evenement - De Wandelmarsen zijn begin 20e eeuw ontstaan als militaire sportdagen. De deelnemers marcheerden sinds 1909 in vier dagen vanuit verschillende locaties naar het ongeveer 160 kilometer verderop gelegen eindpunt. Pas vanaf 1925 bleef de Vierdaagse definitief in Nijmegen.

De overheid (Koningin Wilhelmina) waardeert de geleverde prestaties door 'de erkenning van het Ereteken voor betoonde marsvaardigheid': het Vierdaagsekruis. In 1919 doet de eerste vrouw mee, en vanaf 1928 lopen ook buitenlandse delegaties de mars. Sinds de jaren '70 wordt de mars vergezeld van het grootste gratis meerdaagse openluchtevenement van Nederland: de Vierdaagsefeesten. Meer daarover leest u op de website van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten. Beide evenementen staan al enkele jaren aan de top van de Nationale Evenemententop 100.

Bron : Gemeente Nijmegen
.

Terug