www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

6 juli 2008

Helderse kermis van toen

Foto : De kermis in juli 1939 met de toen razend populaire U-boot flottille op het Helden der Zeeplein. Het was een nieuwe attractie van het kermisgeslacht Benner, met ronddraaiende bootjes en een geschilderde zee in het midden. (Foto Beeldbank van de Helderse Historische Vereniging.)

HELDER - De Helderse zomerkermis gaat morgen, vrijdag 4 juli, draaien. Dan zorgen de grote en kleine attracties weer voor het nodige plezier om jong en oud te vermaken. De kermis duurt tien dagen, maar vroeger duurde het plezier niet langer dan vier dagen. Toen ook maakte de kermis deel uit van een grote jaarmarkt met onder meer optredens van muzikanten en acrobaten.

Zo stonden in de jaren 1820 de straatjes in de Ouwe Helder nog vol met marktkraampjes en bestond het vermaak uit een kabinet van wassenbeelden en uit toneelgezelschappen die tragedies en kluchten opvoerden. Pas vanaf 1830 begon het feestplezier van de kermis een voornamere plaats op de jaarmarkt te krijgen. Het evenement verhuisde ook naar de Kanaalweg. Uiteindelijk, halverwege de negentiende eeuw, verdrong de kermis de jaarmarkt.

De opening vond plaats op maandagmorgen om klokslag acht uur. Het was dan traditie dat de bel van het raadhuis werd geluid, dat noemde men kermisluiden, dan verspreide het publiek zich in alle vroegte over de kermis. Maar de eigenlijke pret begon pas 's avonds. De eerste kermisdag bracht altijd veel drukte, want iedereen wilde zien wat er zoal te doen was. In 1939 was dat niet anders. Toen stond de kermis op en rond het Helden der Zeeplein, op het Koningsplein, op de Prins Hendriklaan en op het (oude) Stationsplein. Voor het jonge kermispubliek waren er draaimolens, schuitjes en een poppenkast. De grootste attracties van vertier stonden op het Helden der Zeeplein. Daar draaiden de motoren van het snelle vermaak zeven dagen lang op volle toeren om het samengestroomde publiek van dienst te zijn. Het was dat jaar een mooie kermis met veel muziek dat tot middernacht over de stad te horen was. Ook de cafés deden goede zaken, deuren en ramen stonden open en binnen schuimde het bier terwijl moeders ijs aten met slagroom en aardbeien. De jongens liepen in nieuwe kleren met gekamde kuiven en twee vijftig op zak. En de meisjes in witte jurken, op sandalen, met kleine hoedjes op. En ja, het geld rolde makkelijk. Want Nieuwediep vierde kermis en was een weeklang een stad vol drukte en uitbundige vrolijkheid.

Rens Schendelaar

Bron : overgenomen met officiële toestemming : De Echo
.

Terug