www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

29 juli 2008

Knallend einde Tilburgse kermis

Bert van Houten , Ilse Voorn en Joost Möller

27 juli 2008

Persbericht 27 juli 2008 :

Ruim 1,1 miljoen bezoekers tijdens Tilburgse kermis

Vanavond om half elf wordt de kermis afgesloten met groot vuurwerk en een circusact boven de Piushaven. Met ongeveer 1,1 miljoen bezoekers is de Tilburgse kermis 2008 wederom zeer goed bezocht. Het natte begin van de kermis werd gaandeweg de week ruimschoots goed gemaakt. Met temperaturen van 22 tot 28 graden was het vanaf dinsdag ideaal kermisweer. Dit was ook duidelijk te zien in de spreiding van de bezoekers. Vooral tijdens de avonden was er volgens de kermisexploitanten sprake van absolute topdrukte. Volle terrassen en attracties zorgden voor een gezellige sfeer.

Kermiswethouder Joost Möller: "Ik ben zeer tevreden over de afgelopen tien dagen. Het begon zeer nat en dat zag je ook terug in de bezoekersaantallen. Gelukkig steeg de temperatuur en daarmee ook het aantal bezoekers. Er zijn ook weinig incidenten geweest, dus qua sfeer en beleving was dit een geweldige kermis."

Brandweer - De brandweer spreekt over een zeer rustig verlopen kermis. Er zijn geen incidenten geweest, maar wel is een aantal malen over het kermisterrein gereden, omdat er een incident of melding was in de achter gelegen stadsdelen.

Oefening - Op zaterdag 19 juli nam de brandweer samen met de politie, GHOR en de gemeente Tilburg deel aan een grootschalige kermisoefening in de Tilburgse binnenstad. Voor het eerst vond de oefening tijdens de kermis plaats. Afgezien van een paar kleine leerpunten waren de hulpdiensten uitermate tevreden over het verloop van de actie. De brandweer was woensdag 23 juli aanwezig bij de Rijdende School op exploitantenterrein 'T Laar. Samen met de kinderen en juffen werd het calamiteitenplan doorgenomen. Deze bleek in orde en als beloning mochten de kinderen meetoeren met de brandweerwagen.

EHBO - De samenwerkende geneeskundige diensten spreken van een rustige kermis. Er waren ongeveer 360 mensen die zich bij de EHBO-posten op de Koningsplein en de Spoorlaan meldden. De meest voorkomende meldingen waren blaren en wespensteken. Ambulances zijn tijdens de kermis niet ingezet.

Politie - Tijdens de kermis zijn 73 aanhoudingen verricht. Daarvan waren er 12 gerelateerd aan de kermis. De overige waren aanhoudingen in de horeca. Dit was gemiddeld niet meer dan tijdens een gewone horecanacht. Vooral het einde van de week zag een toename van het aantal aanhoudingen. Volgens de politie had dit te maken met de stijgende temperaturen. De politie heeft in tien dagen meer dan 100 auto's weggesleept. Verder zijn er zeer veel bekeuringen uitgedeeld voor wildplassen.

Dagelijks zijn 30 BAT-medewerkers van 07.00 uur tot ongeveer 10.00 uur actief geweest om afval in te zamelen. Er is ongeveer 130.000 kg afval opgehaald. Het BAT heeft 240 combiafvalbakken geplaatst over het hele kermisterrein. Daarnaast zijn nog eens 50 containers ā 1000 liter bij consumptiezaken op de kermis en het exploitantendorp het laar geplaatst. Het opruimen van het afval na afloop van de kermis duurt twee dagen. Alles bij elkaar is het BAT ongeveer drie weken bezig met de Tilburgse Kermis. Het BAT heeft deze kermis ongeveer 35.000 liter urine verwijderd uit de plaskruizen en urinoirs die op de Tilburgse Kermis staan. Het "Plas op de plaats" urinoir blijkt een heel goed alternatief voor een plaskruis. Het voordeel van deze urinoirs is dat ze rechtstreeks op de riolering zijn aangesloten.

Handhaving - Team Handhaving van de gemeente Tilburg spreekt van een rustige kermis. Medewerkers van Handhaving zetten zich met veel plezier in voor veiligheid op de kermis en in de horeca en voor het beperken van de overlast van het evenement. Handhaving was vooral te spreken over het aantal klachten van geluidsoverlast. Dit was substantieel lager dan vorig jaar. Verder is Handhaving veel bezig geweest met het vrijhouden van de calamiteitenroutes op de kermis.

Kermisexpositie -De kermisexpositie in het Paleis heeft dit jaar ruim 20.000 bezoekers getrokken. Dit is iets minder dan vorig jaar. De 20.000ste bezoeker was Ilse Voorn (27 jaar) uit Mijdrecht. Uit handen van kermiswethouder Joost Möller ontving zij een oorkonde en tas vol Tilburgse producten.

Piushaven - De ligplaatsen in de Piushaven kenden in de kermisperiode ongeveer 250 overnachtingen. De meeste boten blijven 2 a 3 nachten.

Souvenirs - VVV Tilburg verkocht ook dit jaar de nodige kermissouvenirs. Vooral de paraplu's en de blokboekjes over de Tilburgse kermis werden goed verkocht. Tilburg heeft voortaan ook een heuse kermisvlag. Met deze vlaggen startte Tilburg een nieuwe traditie om het kermisgevoel nog meer te benadrukken. Vooral de bewoners van een flat aan de Besterdring deden enthousiast mee aan het 'vlaggenvertoon'. Bijna alle balkons waren versierd met de kermisvlag. Speciaal voor de kermis componeerde de HullieGullies een echt kermislied. Er werden ongeveer 2250 exemplaren van de CD verkocht.

Kermisacademie -Dit jaar ging ook de kermisacademie van start. In de kermisacademie staat centraal dat mensen iets kunnen leren over de kermis. Op donderdag 24 juli organiseerde de kermisacademie een kermisquiz. De eerste editie werd gewonnen door kermisexpert Lauran Wijffels.

Bron : Gemeente Tilburg
.

Terug