www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

8 augustus 2008

Hilaria overschrijdt geluidsnorm

Snel en duizeligmakend, daar gaat het bij de meeste attracties op Park Hilaria om.

door John Graat. donderdag 07 augustus 2008

EINDHOVEN - Park Hilaria in Eindhoven produceerde de afgelopen 6 dagen structureel te veel geluid. De norm van 75 decibel aan de gevel van de huizen langs het kermisterrein werd gemiddeld met 5 decibel overschreden. Dat blijkt uit metingen die de organisatie en de gemeente lieten uitvoeren.

Uitbreiden - "Vijf decibel is een forse overschrijding. De volumeknoppen van de attracties zullen volgend jaar omlaag moeten", zegt organisator Erik Boselie van CityDynamiek. Handhaving van de geluidsnormen zal voor omwonenden en de politiek belangrijk zijn, wil de kermis komend jaar uitbreiden naar negen of tien dagen, zei Boselie. "Het geluid móet naar een acceptabel niveau." Park Hilaria, dat woensdag eindigde, trok een half miljoen mensen, zo'n 50.000 mensen meer dan vorig jaar. Dat schat de organisatie op basis van tellingen. Uit de publieksenquête bleek dat 80 procent de sfeer op het terrein aan de Kennedylaan 'goed tot uitstekend' vond. Het gemiddelde rapportcijfer lag op 7,5. Op de website van het ED kwamen 669 stemmers tot een beduidend lager gemiddelde: 5,4.

'Goede sfeer' - De politie sprak van 'een goede sfeer'. Er werden, tót woensdagavond, 5 aanhoudingen verricht, vooral voor vechtpartijtjes. Eén man kreeg een verbiedsverbod. Ruim honderd verkeersbekeuringen werden uitgeschreven. De exploitanten toonden zich woensdag redelijk tevreden. Alleen zondag hadden ze door regen een slechte omzet. "Er is hier een leuk boterhammetje verdiend", zei Jan Boots van de Nederlandse Kermis Bond, die gisteren een rondje maakte langs de exploitanten. Zij vinden zes dagen te kort. " Als je negen dagen hebt, met twee zondagen, heb je een betere risicospreiding ", zei E. van Essen van de Giga Cranes.

Besluit - Het college van B en W zal vóór 1 december een besluit nemen over het voorstel om Park Hilaria volgend jaar tien dagen te laten duren. CityDynamiek heeft er bij B en W op aangedrongen die besluitvorming te versnellen. "We moeten het in oktober weten, omdat de pachtvoorwaarden voor de exploitanten vóór 1 december de deur uit moeten", zegt Boselie.

Bron, overgenomen met officiële toestemming : Eindhovens Dagblad
.

Terug