www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

15 augustus 2008

Oss gaat weer 7 dagen los

Foto Kermis Oss 2007

OSS - Het zijn de meest trubbelige aanloopdagen in jaren, verzucht kermismeester Peter Damen aan de vooravond van zeven dagen 'Oss gaat los' met maar liefst 95 attracties.

"Door allerhande omstandigheden komen veel attracties stukken later dan ik gewend was. Vijf exploitanten moeten vandaag zelfs nog hun zaak opbouwen. Dat levert in die zin problemen op dat ik dus écht pas op het allerlaatst de kleinvermaakzaken en de kanszaken kan laten aansluiten om een mooi geheel te krijgen."

"Het is sowieso voor zowel exploitanten als kermismeesters een gek jaar qua data", vervolgt Peter Damen, Oss' kermiscoördinator sinds 1993. "Met feestdagen begin mei die in één week vielen en eerdere kermissen die de ene keer op dinsdag-, de andere keer pas op woensdagavond afsluiten."

"Andere jaren hielden de jongens vaak een weekeinde over; ook dat scheelde voor de opbouw van onze kermis. Dat grillige werkt uiteindelijk het hele kermisseizoen door. Maar 't komt goed. Morgen gaat de wethouder om drie uur het startschot geven: die datum en dat tijdstip, daar kunnen we niet omheen"

"Of we die opening hoog in de lucht in de Around the World gaan doen, betwijfel ik zeer. We hebben allebei niets op met attracties die de hoogte in gaan. En deze enorme zweefmolen haalt al gauw de Osse Grote Kerk in." Of Oss dé uitzondering op het tot dusverre matige seizoen voor veel kermisexploitanten gaat worden, durft de kermismeester niet bij voorbaat te zeggen.

"Je blijft hoe dan ook altijd afhankelijk van de weersomstandigheden. En die waren tot nu toe op kermissen die er toe doen -en dan met name op prime time- niet altijd even florissant. Anderzijds bieden wij de exploitanten een relatief lage inschrijving, natuurlijk gekoppeld aan de door de gemeente vastgestelde ritprijs, en zijn onze secundaire faciliteiten optimaal.

Met de parkeermogelijkheden bij onze sporthal De Rusheuvel hebben we een geweldige slag gemaakt. Daarnaast betalen we als gemeente zélf de Liftinstituut-keuring omdat we de veiligheid van de Osse burger willen waarborgen en die kosten niet wensen af te wimpelen op de exploitant.

En de feestavond, die we voorafgaand aan de zeven dagen kermisplezier de exploitanten aanbieden, wordt door hen erg gewaardeerd", weet Peter Damen die door kermiswethouder Jan van Loon ingefluisterd krijgt dat Oss zodoende bekend staat als kermisvriendelijke stad: "Afgelopen jaar behaalden we landelijk gezien de tweede plaats op de ranglijst van de Nederlandse Kermisbond."

Oss zal er volgens Van Loon in de toekomst dan ook voor blijven kiezen om de kermis in eigen beheer te regelen. "De kermisvoorwaarden voor 2009 zijn door B. en W. inmiddels bekrachtigd. Nee, we kiezen niet voor een derde partij die een en ander voor haar rekening neemt. Dat leidt vaak niet tot betere kermissen maar wel tot hogere ritprijzen."

Wat op kermisgebied stukken lastiger wordt, zo voorspelt Damen, is de invulling ervan voor de kleine kernen van Oss. "Zelfs draaimolen en autoscooter worden meer en meer opgezadeld met hogere kosten door strengere keuringseisen en kiezen voor grotere plaatsen."

Bron, overgenomen met officiële toestemming

De Ondernemer
.

Terug